Meta objavila prvi izvještaj o ljudskim pravima

Uočena mogućnost da su platforme društvenih mreža povezane sa zagovaranjem mržnje koja potiče neprijateljstvo, diskriminaciju ili nasilje

Meta objavila prvi izvještaj o ljudskim pravima

Vlasnik Facebooka Meta (META.O) objavila je prvi godišnji izvještaj o ljudskim pravima, nakon godina optužbi da je okretao glavu na prijave zlostavljanja na internetu koja su potaknula nasilje u stvarnom svijetu u mjestima poput Indije i Mijanmara.

Izvještaj, koje pokriva dubinsku analizu provedenu 2020. i 2021. godine, uključuje sažetak kontroverzne procjene uticaja na ljudska prava u Indiji za koju je Meta naručila advokatsku kompaniju Foley Hoag.

Grupe za ljudska prava, uključujući Amnesty International i Human Rights Watch, zahtijevale su objavu sveobuhvatne procjene za Indiju, optužujući Metu za odugovlačenje objave dokumenta.

U svom sažetku izvještaja, Meta je rekla da je advokatsko društvo “uočilo mogućnost da Metine platforme budu povezane s rizicima po ljudska prava koje uzrokuju treće strane”, uključujući “zagovaranje mržnje koja potiče neprijateljstvo, diskriminaciju ili nasilje”.

Ocjena, dodaje se, nije obuhvatila “optužbe za pristranost u moderiranju sadržaja”.

Grupe za ljudska prava godinama su dizale uzbune zbog antimuslimanskog govora mržnje koji potiče napetosti u Indiji, Metinom najvećem globalnom tržištu po broju korisnika.

Njena glavna izvršna direktorica za javnu politiku u Indiji odstupila je 2020. godine s te funkcije nakon što je Wall Street Journal objavio da se protivi primjeni pravila kompanije na hinduističke nacionalističke ličnosti koje su interno označene zbog poziva na nasilje.

U izvještaju Meta tvrdi da proučava preporuke Indije, ali se nije obavezala na njihovu provedbu kao što je to učinila s drugim procjenama prava.

Upitana o razlici, direktorica Meta Human Rights Miranda Sissons ukazala je na smjernice Ujedinjenih naroda koje upozoravaju na rizike za “pogođene zainteresirane strane, osoblje ili legitimne zahtjeve za osiguranje poslovne povjerljivosti”.

– Na format izvještavanja mogu uticati razni faktori, uključujući sigurnosne razloge – kazala je Sissons za Reuters.

Sissons, koja se pridružila kompaniji 2019. godine, rekla je da se njen tim sada ima osam osoba, dok oko 100 drugih osoba radi na ljudskim pravima sa srodnim timovima.

Osim procjena na nivou zemlje, izvještaj je opisao rad tima na Metinom odgovoru na Covid-19 i pametnim naočalama Ray-Ban Stories, što je uključivalo označavanje mogućih rizika po privatnost i uticaja na ranjive grupe.

Sissons je dodala da se analiza tehnologija proširene i virtualne stvarnosti, kojima je Meta dala prioritet u svojoj namjeri da napravi “metaverzum”, uglavnom događa ove godine i da će se o njima raspravljati u narednim izvještajima.

Izvor: Reuters

About The Author