Američki novinar uhapšen u Mijanmaru optužen za terorizam

Sjedinjene Države su više puta tražile oslobađanje Fenstera, koji je u početku bio optužen za poticanje i kršenje zakona o nezakonitom udruživanju

Američki novinar uhapšen u Mijanmaru optužen za terorizam
Foto: Ilustracija

Američki novinar pritvoren u Mijanmaru pod vojnom upravom optužen suočava se s novim optužbama za pobunu i terorizam, rekao je njegov advokat tražeći od Sjedinjenih Američkih Država da osigura njegovo oslobađanje.

Danny Fenster, 37, koji je bio glavni urednik Frontier Myanmara, vrhunske nezavisne novinske stranice, priveden je na međunarodnom aerodromu Yangon u maju dok je pokušavao otići iz zemlje.

Nije odmah bilo jasno za šta se Fenster tereti u vezi s novim optužbama. Ako bude proglašen krivim, mogao bi biti osuđen na 20 godina zatvora prema zakonu o terorizmu i 20 godina za pobunu.

– Ne razumijemo zašto su dodali još optužbi, ali definitivno nije dobro što podižu optužbe – kazao je njegov advokat Than Zaw Aung za Reuters.

Sjedinjene Države su u više puta tražile oslobađanje Fenstera, koji je u početku bio optužen za poticanje i kršenje zakona o nezakonitom udruživanju, a zatvoren je u ozloglašenom zatvoru Insein u Yangonu.

Vlasti su ga zanemarile u nedavnoj amnestiji koju su dale stotinama ljudi privedenih zbog protesta protiv hunte, među kojima je bilo i osoblje medija.

Vojska je ukinula medijske dozvole, uvela ograničenja na internet i satelitsko emitiranje i uhapsila desetke novinara od puča 1. februara, u, kako su grupe za ljudska prava nazvali, napadom na istinu.

Glasnogovornik vladajućeg vojnog vijeća nije odgovarao na pozive i zahtjev za komentar.

Izvor: Reuters

About The Author