TikTok će tužiti Trumpovu administraciju zbog zabrana poslovanja u SAD-u

Tvrde da je Trumpova administracija zabranom kompaniji da odgovori na optužbe prekršila njihovo ustavno pravo na postupak

TikTok će tužiti Trumpovu administraciju zbog zabrana poslovanja u SAD-u
TIKTOK - Logo

TikTok i jedan od njegovih zaposlenika u ponedjeljak su odvojeno tužili administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog njegove izvršne naredbe o zabrani transakcija toj popularnoj aplikaciji za dijeljenje videozapisa kratkog formata u Sjedinjenim Američkim Državama pod izgovorom da potiče anti-kinesku retoriku, dok se Trump bori za novi mandat predsjednika.

Culver City, sa sjedištem u Kaliforniji, TikTok i ByteDance Ltd odbacili su, kako su nazvali, stav Bijele kuće da predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti, kazavši da su poduzeli “vanredne mjere zaštite privatnosti i sigurnosti podataka američkih TikTokovih korisnika”.

Trumpovu izvršnu naredbu od šestog augusta o zabrani poslovanja TikToku opisali su kao sredstvo za produbljivanje njegove “šire kampanje protiv kineske retorike” uoči predsjedničkih izbora u SAD-u trećeg novembra.

– Ne podnosimo tužbu protiv vlasti olako – kažu iz TikToka u postu na blogu, ali s „izvršnim nalogom koji prijeti da će zabraniti naše poslovanje u SAD-u… jednostavno nemamo izbora”.

Tehnički voditelj programa u TikToku Patrick Ryan tužio je Trumpovu administraciju zbog bojazni da će on i njegovih 1.500 kolega, uključujući i mnoge koji imaju vize za zapošljavanje, izgubiti posao sljedećeg mjeseca ako Trumpova naredba bude izvršena.

– To nisu odluke koje pripadaju vladi – kazao je Ryan u intervjuu.

Advokat koji zastupa Ryana u parnici na Saveznom sudu u San Franciscu Alex Urbelis kazao je da je nalog imao “neustavne nejasnoće”.

TikTok i ByteDance traže zabranu provedbe Trumpove naredbe. Navode da je Trumpova administracija prekršila njihovo ustavno pravo na postupak zbog zabrane kompaniji da odgovori na optužbe.

Također, tvrde da Trump nije imao odgovarajuće zakonske ovlasti za izdavanje naredbe te da je zloupotrijebio Zakon o međunarodnim privrednim subjektima u vanrednim situacijama, koji omogućavaju predsjedniku da regulira međunarodnu trgovinu za vrijeme vanrednog stanja.

Trump se u maju 2019. godine pozvao na taj zakon da zaustavi navodne napore stranih telekomunikacijskih kompanija da vode ekonomsku i industrijsku špijunažu protiv Sjedinjenih Država.

Tužba na Saveznom sudu u Los Angelesu imenuje Trumpa, Ministarstvo trgovine i američkog ministra trgovine Wilbura Rossa kao optuženike.

Nakon sve veće napetosti između Washingtona i Pekinga, Trump se sedmicama žalio da je TikTok prijetnja nacionalnoj sigurnosti jer bi aplikacija mogla dijeliti informacije o korisnicima s kineskom vladom. Njegova izvršna naredba od šestog augusta predviđa zabranu transakcija s aplikacijom za 45 dana.

TikTok, aplikacija, koja je među tinejdžerima najpopularnija, a na njoj su najviše kratki videozapisi ljudi koji plešu, imao je 92 miliona mjesečnih korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Reuters

About The Author