IFJ objavio cjelovit godišnji izvještaj o ubijenim medijskim djelatnicima u prošloj godini

Nedostatak akcije i političke volje da se uhvati u koštac s nekažnjivosti za zločine počinjene protiv novinara pridonosi trenutnoj sigurnosnoj krizi u medijima

IFJ objavio cjelovit godišnji izvještaj o ubijenim medijskim djelatnicima u prošloj godini

Međunarodna federacija novinara (IFJ) objavila je potpuni godišnji izvještaj o novinarima i medijskim djelatnicima koji su ubijeni prošle godine.

U 32. izvještaju detaljno je opisano 68 ubistava medijskih profesionalaca, uključujući ciljane i bombaške napade te smrtonosne incidente unakrsnom paljbom. Bilo je i 11 smrtnih slučajeva uslijed nesreća.

Na popisu gubitaka i tragedija u novinarstvu tokom 2022. godine dominira bilanca smrti u Ukrajini, gdje je ubijeno 12 novinara i drugih medijskih djelatnika, a slijede Meksiko (11), Haiti (7), Pakistan (5) i Kolumbija te Filipini po četiri ubistva u svakoj.

IFJ kaže da nedostatak akcije i političke volje da se uhvati u koštac s nekažnjivosti za zločine počinjene protiv novinara pridonosi trenutnoj sigurnosnoj krizi u medijima i poziva na međunarodnu konvenciju u Ujedinjenim narodima posvećenu zaštiti novinara i medijskih profesionalaca.

– Ova publikacija ne govori samo o nivoima nasilja nad novinarima i drugim medijskim djelatnicima, na što ukazuje sam broj napada na njih, već i o temeljnim uzrocima. Pojedinosti sadržane u ovom izvještaju služe kao dokaz niza prijetnji, stvarnih činova nasilja i kulture nekažnjivosti, koji su odgovorni za trajnu sigurnosnu krizu u novinarstvu – kazao je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

U konačnom izvještaju Federacije navedena su i imena 375 novinara i medijskih djelatnika koji su trenutno iza rešetaka, što je novi rekord od prije dvije godine kada je IFJ počeo objavljivati popise zatvorenih novinara povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Kina i njezina saveznička administracija u Honk Kongu su na vrhu liste s 84 novinara u zatvoru, ispred Mjanmara (64), Turske (51) te Irana (34) i Bjelorusije (33).

Izvor: IFJ

About The Author

NAJČITANIJE

[tptn_list]