Google testira vlastiti AI chatbot nakon uspjeha ChatGPT-a

Tehnologija će biti dodana Googleovoj tražilici nakon eksplozije u korištenju rivala

Google testira vlastiti AI chatbot nakon uspjeha ChatGPT-a

Google pokreće vlastiti chatbot za umjetnu inteligenciju, nazvan Bard, kao odgovor na veliki uspjeh ChatGPT-a koji podržava Microsoft. Kompanija će također dodati tehnologiju koja stoji iza Barda u Google tražilicu kako bi se složeni upiti, poput onih je li lakše naučiti svirati gitaru ili klavir, imali jednostavnije odgovore.

Bard će biti dostupan javnosti u narednim sedmicama, rekao je Google. Kao i ChatGPT, Bard pokreće takozvani veliki jezični model – u Googleovom slučaju nazvan LaMDA.

Veliki jezični AI modeli kao što su LaMDA i onaj koji stoji iza ChatGPT-a vrste su neuronskih mreža koje oponašaju temeljnu arhitekturu mozga u obliku računara. Dostavljaju im ogromne količine teksta s interneta u procesu koji ih uči kako generirati odgovore na tekstualne upite.

ChatGPT je postao senzacija nakon javnog objavljivanja u npvembru, stvarajući sve vrste vjerodostojnog sadržaja od akademskih eseja do pjesama i molbi za posao. Prema analitičarima, već ima 100 miliona korisnika.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai naglasio je Bardovu sposobnost da odgovori na temelju ažuriranih informacija. Googleova objava sadržavala je primjer Bardovog odgovora na upit o tome kako devetogodišnjaku objasniti nova otkrića Nasinog svemirskog teleskopa James Webb.

– Bard nastoji spojiti širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičnih modela. Oslanja se na informacije s weba kako bi pružio svježe odgovore visoke kvalitete – rekao je Pichai.

Googleova najava došla je u trenutku kada se Microsoft, koji podržava ChatGPT-a, priprema dostupnim učiniti više proizvoda koristeći tehnologiju iza chatbota. ChatGPT je razvio OpenAI sa sjedištem u San Franciscu, koji je nedavno dobio investiciju od više milijardi dolara od Microsofta.

Izvor: The Guardian

About The Author

NAJČITANIJE

[tptn_list]