Désir: U državama članicama OSCE-a u 25 godina ubijeno oko 400 novinara

Izostanak krivičnog gonjenja može dovesti do stvaranja okruženja u kojem je moguće proći nekažnjeno za takav čin, što bi moglo uzrokovati porast nasilja

Désir: U državama članicama OSCE-a u 25 godina ubijeno oko 400 novinara
Foto: OSCE

Povodom predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, predstavnik OSCE-a za slobodu medija Harlem Désir istaknuo je potrebu za zaštitom novinara i krivičnim gonjenjem osoba odgovornih za zločine počinjene nad novinarima.

– U velikom broju slučajeva imali smo priliku vidjeti da počinioci zločina nad novinarima ostaju na slobodi. Na teritoriji država članica OSCE-a u proteklih 25 godina ubijeno je oko 400 novinara, a razriješeno je manje od 15 posto slučajeva ubistva novinara – dodao je.

Statistički pokazatelji poput ovih dokaz su da vlade moraju pripisati veći značaj sigurnosti novinara, napominje Désir, podsjećajući da je samo tokom ove godine dvoje novinara ubijeno u obavljanju dužnosti i to su Lyri McKee iz Sjeverne Irske i Vadimu Komarovu iz Ukrajine.

Predstavnik za slobodu medija također je odao priznanje novinarima ubijenima u proteklih nekoliko godina, a prisjetio se i ubijene Daphne Caruana Galizia izražavajući nadu da će tokom istrage biti utvrđen identitet osoba odgovornih za njeno ubistvo.

Među ubijenima je i Ján Kuciak, koji je stradao prošle godine u Slovačkoj, a u vezi s njegovim ubistvom podignuta je optužnica protiv četiri osobe te je Désir izrazio nadu da će i u ovom slučaju pravda biti zadovoljena.

– Izostanak krivičnog gonjenja može dovesti do stvaranja okruženja u kojem je moguće proći nekažnjeno za takav čin, što bi moglo uzrokovati porast nasilja – smatra Désir.

Napominje da je napredak u tom smislu moguć, dodajući da su države članice OSCE-a usvojile su važnu Odluku o sigurnosti novinara na sjednici Ministarskog vijeća, kojom se ističe potreba za borbom protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima.

Ovom odlukom, države članice pozivaju se na poduzimanje efikasnih mjera u cilju borbe protiv nekažnjivosti zločina počinjenih nad novinarima, kroz insistiranje na odgovornosti kao ključnom elementu u prevenciji budućih napada, te poduzimanje mjera kojima se osigurava provedba brze, efikasne i nepristrasne istrage organa za provedbu zakona o nasilnim djelima nad novinarima i prijetnjama upućenim novinarima, u cilju izvođenja krivaca pred lice pravde i pružanja prilike žrtvama da ostvare pristup odgovarajućoj zakonskoj zaštiti.

Désir je podsjetio na napredak ostvaren u predmetu u Srbiji, gdje je donesena osuđujuća presuda protiv pripadnika nekadašnjeg Resora državne sigurnosti odgovornih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine.

– Ta presuda je dokaz da nema nekažnjivosti čak ni za zločine počinjene prije 20 godina. Veoma je važno da do takvog napretka dođe i u mnogim drugim slučajevima nasilja nad novinarima – zaključio je Désir u saopćenju koje prenosi Misija OISCE-a u BiH.

Predstavnik OSCE-a za slobodu medija prati zbivanja u oblasti medija u svih 57 država članica. On pruža rano upozorenje o povredama slobode izražavanja i medijskih sloboda i promovira puno poštivanje obaveza prema OSCE-u o oblasti slobode medija.

Izvor: OSCE

About The Author