BHT1 I FTV: Ko je spriječio ukidanje akciza i pojeftinjenje goriva?

Strašne scene iz Turske i Sirije dominirale su dnevnicima BHT1 i FTV-a. Praćene su i priče o formiranju vlasti u Federaciji BiH te o pregovorima koji mogu iznjedriti nove koalicione partnere

BHT1 I FTV: Ko je spriječio ukidanje akciza i pojeftinjenje goriva?

 

BHT1: Formiranje vlasti

  1. – 7. februar 2023.

RIJEČ EKSPERTA: BHT1 veliku pažnju posvećuje priči od interesa javnosti: onoj o ukidanju akciza na gorivo, koja traje već godinu dana. Donosi se kontekstualni prilog s uklonom stručnjaka, ekonomskog analitičara Faruka Hadžića, a cijela priča okrenuta je pitanju koliko su građani na gubitku ovakvim nereagiranjem na inflaciju i skok cijena osnovnih životnih namirnica. Odličan prilog o tome šta akcize i njihovo ukidanje mogu donijeti stanovnicima BiH.

KOALIRANJA I PREGOVARANJA: BHT1 donosi priču o formiranju izvršne vlasti u Federaciji BiH, kakve su sve nove pregovaračke linije otvorene, da li bi SDA mogla postati ravnopravan partner za pregovore, koliko rasipanje Osmorke jača uticaj ove stranke koja je zasad još u opozicionom bloku tokom procesa pregovora. Prilog je dobar, mnogo izvora je konsultovano, te se na kraju tema zaključuje otvorenim pitanjem reporterke: Da li se bira između najpoželjnijih partnera ili pozicija?

PRIJETNJE IZ ČAPLJINE: Prijeteće poruke koje su osvanule u Čapljini iznova su uznemirile duhove i prizvale u sjećanje ratne strahote iz devedesetih. Prilog BHT1 je pohvalno smirujući, nema huškačkih poziva, svi građani koji su anketirani uvjeravaju javnost da se radi o pojedincima i incidentu koji ne govori o imidžu grada. U Čapljini godinama nije bilo incidenata, navodi reporter Adnan Demić, koji demonstrira vlastitu novinarsku odgovornost ne praveći senzacionalizam od odvojenog nemilog događaja.

Ocjena: 6

FTV: Hoće li FBiH konačno dobiti novu vlast?

  1. – 7. februar 2023.

JEFTINIJE GORIVO? NE MOŽE! Hoće li bh. građani gorivo konačno plaćati jeftinije? Dan nakon tračka nade, hladan tuš. Jeftinije gorivo čeka se gotovo godinu dana. Prijedlog nema podršku SNSD-a. Dugo čekani prijedlog  obesmišljen je amandmanima. Odličan prilog koji razotkriva beskorisnost rada u parlamentima i političke igrokaze koji nemaju dodirne tačke sa građanima koji grcaju pod teretom inflacije. Milorad Dodik kaže kako eliminacijom prihoda od akciza umanjujemo naše razvojne šanse. Šansu je veliki broj građana iz ovog i niza drugih razloga potražio daleko od BiH. Odgovornost prema građanima opet na testu, zaključuje reporterka Hana Porić.

STIŽE LI NOVA VLADA FBiH? Je li formiranje vlasti u Federaciji u završnoj fazi? Ko je kormilar, bez koga se ne može? Ko i kako će dobiti pozicije u izvršnoj vlasti većeg bh. entiteta, a SDA se spominje u javnom prostoru kao neko s kim se razgovara. Ovdje je bila dobra prilika za podsjećanje na to koliko dugo funkcioniše odlazeća federalna Vlada, koja već dugo radi u tehničkom mandatu, kakav je njezin skor, šta i kako se blokiralo tokom proteklih godina te kakve sve afere je generisala, a kakve koristi su građani imali od njenih odluka. Jer, to je interes javnosti.

“NE MERE” U JAVNOM PROSTORU: Smjena vlasti znači i smjenu upravljačkih struktura. Dnevnik 2 donosi priču o tome kako je zlatna koka budžetskih fondova – Zavod zdravstvenog osiguranja FBiH – pripala Kasumovićevoj stranci. E, sad, trebamo li u javnom prostoru slušati zvaničnike koji govore “ne mere” (Fuad Kasumović o tome da se moraju smijeniti kadrovi Zavoda koji su iz SDA) i zašto to više nije ni zanimljivo analizirati. Nakon “obadanja” koje smo nedavno čuli u skupštinskim klupama NSRS-a, ovo “ne mere” bi moglo biti predmetom novinarskih priloga, jer ako prešutno prelazimo preko ovakvih neprimjerenih istupa, onda će nam promaknuti i veće stvari.

Ocjena: 7

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

Nakon skandiranja, zastupnici opozicije prekinuli obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te je nastao haos i u konačnici tučnjava u Skupštini Srbije. FTV i BHT1 vjerno prenose atmosferu neuobičajenu za skupštinske klupe, kao i ono po čemu je Vučić poznat: dramatični nastupi o bilo čemu da govori, o Kosovu ili vremenskoj prognozi. Istina, možemo postaviti pitanje da li je ovom, ipak viješću iz susjedstva a ne iz BiH, trebao biti otvoren Dnevnik 2 FTV-a, kao i tematski nastaviti priču kroz prilog o albanskom premijeru, te njegovom pogledu na rješenje kosovskog pitanja, u konačnici uzevši sedam prvih minuta centralne informativne emisije.

Na oba javna servisa popraćen je susret ministra vanjskih poslova BiH Dine Konakovića i predsjednika RS-a Milorada Dodika, a FTV donosi i reakciju iz SDA, koja  ovaj sastanak oštro osuđuje.

Jedan kuriozitet: 5. februara, na dan održavanja prijevremenih izbora za gradonačelnike Bihaća, Tuzle, Srebrenika i Zvornika te načelnike općina Bratunac i Vogošća, Dnevnik 2 FTV-a je skoro u cijelosti bio posvećen izvještavanju sa izbornih mjesta, donošenju projekcija i izjava izvaničnika, anketiranju građana… Od nešto više od 36 minuta emisije, prvih 26 posvećeno je ovoj temi.

Očekivano, katastrofalni zemljotresi u Turskoj i Siriji dominirali su dnevnicima oba javna servisa u drugom dijelu analiziranog sedmodnevnog perioda. Senzibilno, emotivno, operativno, sve je dobro praćeno i prezentirano javnosti. Saznali smo i kako je pod ruševinama u turskom gradu Malatja jedan državljanin Bosne i Hercegovine. Pratila se i inicijativa, a potom i konkretna reakcija iz naše zemlje te slanje spasilačkih ekipa u zemljotresom razorena područja Turske.

 

 

 

Plus sedmice

BHT1 

Kada je riječ o izboru ministara sigurnosti i odbrane BiH, reporterka Melisa Teletović pravi temeljan prilog o tome kakve provjere se vrše za ove odgovorne pozicije. Navode se izjave stručnjaka kako one ne smiju biti politizirane,  kako je važno da se radi o stručnim i kompetentnim ljudima, koji ne smiju biti u interesu pojedinaca i stranaka. Istaknuto je da ove pozicije nose teret prethodnika: dosad su optužena četiri ministra sigurnosti BiH – jedan je osuđen, dva su oslobođena, protiv četvrtog se trenutno vodi glavni pretres, te su itekako potrebne sigurnosne provjere.

FTV

FTV ponovo upozorava na smanjenje broja stanovnika u BiH: za četiri mjeseca, školske klupe u Unsko-sanskom kantonu napustilo je više od 200 osnovaca. Dobar prilog koji iznova govori o odlasku ljudi u potrazi za boljim životom, ali, opet, ne nailazi na ispravan odjek tamo gdje bi trebalo – u institucijama BiH.

 

Minus sedmice

BHT1

Kompletno Predsjedništvo BiH prisustvovalo je tradicionalnom molitvenom doručku koji je upriličio američki predsjednik. Njegovi članovi su u odvojenim susretima razgovarali sa pojedinim američkim zvaničnicima, ali BHT1 nema izvještaj s lica mjesta, nema ni analitički uklon, ni priču o tome kakvu korist BiH ima od posjeta, posebno od odvojenih susreta koji su organizovani, i kako to djeluje na vanjskopolitičkoj sceni po imidž države.

FTV

Hrvatski narodni sabor BiH na svom 11. zasjedanju usvojio je novu deklaraciju čiji je fokus na demografskoj strategiji, euroatlantskim integracijama i izmjenama Izbornog zakona. Samra Tufek iz Mostara izvještava sa margina dešavanja na kojem je podršku uputio premijer Hrvatske Andrej Plenković. Jedinstvo hrvatskog naroda je najvažnije, poručuje za FTV Dragan Čović, koji je ponovo izabran za predsjednika HNS-a. Prava Hrvata, jednakopravnost, identitet, legitimna zastupljenost, sve se to redalo u prilogu koji propituje i one koji nisu baš potpuno saglasni sa stavovima HNS-a. Jedna stranka – ona Hrvatska republikanska – nije se odazvala pozivu za prisustvo. Njezin predsjednik Slaven Raguž ističe kako se HNS pretvorio u sredstvo kojim rukovodi lider HDZ-a, te zato nisu željeli prisustvovati. Reporterka FTV-a je ovo zasjedanje mogla iskoristiti i podsjetiti gledatelje na sva djelovanja, rezultate, stavove, ukazati na moć koju HDZ ima u HNS-u te kako ta stranka koristi HNS za vlastite stranačke ciljeve, one iznad interesa hrvatskog naroda, deklarativno uvijek ostajući na zaštitničkom fonu i jedinom legitimnom predstavniku hrvatskog naroda u BiH.

 

 

 

About The Author