RTRS NASTAVLJA S NAPADIMA NA BNTV

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo
BNTV
Analiza novinarke Danine Milaković posvećena ekonomskom stanju u Republici Srpskoj. Koristeći zvanične statističke podatke, novinarka je napravila paralelnu analizu stanja u RS-u i Federaciji BiH, od priliva stranih investicija do zaduženosti, budžeta, fondova i javnog sektora.

Minus nedjelje 

RTRS
Navodi roditelja Srba čija djeca pohađaju vrtić u Srebrenici da ih je direktorica istog pozdravila sa “selam” u Dnevniku trećeg oktobra (urednica Valentina Knežević), što je predstavljeno kao svojevrstan skandal i dokaz “neprihvatljive diskriminacije”. U multietničkim zajednicama, i mi smatramo, najbolji način komunikacije čak i pri pozdravljanju morao bi biti lišen bilo kakvih etničkih obilježja. No, voljeli bismo vidjeti da se urednici i novinari Dnevnika Javnog RTV servisa RS-a pozabave i stanjem u ostalim predškolskim ustanovama i osnovnim školama u RS-u. U kojima se djecu primorava, bez obzira na etničku pripadnost, da učestvuju u proslavama pravoslavnih vjerskih praznika, srpske školske slave, a o problemima koje imaju učenici koji ne pohađaju časove vjeronauke da i ne govorimo.
BNTV
Nijedan izvještaj ne izdvajamo.

RTRS NASTAVLJA S NAPADIMA NA BNTV

Bijeljinska televizija odgovorila je na napade Javnog servisa podacima koji govore o njenoj popularnosti u Republici Srpskoj, s jedne strane, te padom gledanosti i povećanjem dugova RTRS-a, s druge

 

RTRS: Sami protiv svih

2. – 8. oktobar 2017.

BEZ SUVIŠNIH PROPITIVANJA: Ponašanje suprotno zakonskim normama od strane predstavnika bilo koga iz krugova vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, nažalost, u pravilu nije nešto što se propituje u Dnevniku 2 Javnog RTV servisa Republike Srpske. Posljednji u nizu takvih primjera bilježimo šestog oktobra (urednik Momčilo Ostojić): izvještaj o podnošenju krivične prijave lidera opozicionog bloka Savez za promjene protiv direktora Službenog glasnika RS. Povod: činjenica da odluka Narodne skupštine RS o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH nije objavljena više od dvije godine. Novinar Vladimir Đuričić, ipak, bez i trunke promišljanja, zdravo za gotovo prihvata izjavu direktora Službenog glasnika Dragana Veselinovića koji kaže “radio sam po zakonu”.

REFERENDUM U KATALONIJI: Referendumu o nezavisnosti Katalonije posvećena je posebna pažnja u nedjelji iza nas. S jasnim povodom, kako bi se po ko zna koji put promovisala ideja lidera SNSD-a i predsjednika RS-a Milorada Dodika o odcjepljenju RS-a od BiH. Istina, sada Dodik uvodi i opciju “mirno razdruživanje BiH”. I to je jedina novost u njegovoj retorici. Sve ostalo građani su odavno čuli u toliko puta recikliranim izjavama o “BiH kao nemogućoj zemlji”, “nasilnim promjenama Dejtonskog mirovnog sporazuma”, “neustavnom otimanju nadležnosti RS-a u korist BiH”. I ponovnim napadima na međunarodnu zajednicu predsjednika RS-a, koji, komentarišući katalonski referendum, kaže da “međunarodno pravo važi samo za odabrane i usmjereno je protiv Srba”. Kako vuče poveznicu Katalonija i Srbi, novinar Nedeljko Plavšić ne postavlja kao pitanje. Očekivano, jer riječ je o novinaru RTRS-a. Jednako postupa i novinarka Tanja Blagojević koja u izvještaju navodi  da “istoričari smatraju da će Srbi biti u narednoj godini meta međunarodne zajednice”. Koji istoričari to smatraju i na osnovu čega te stavove iznose, gledaocima nije prezentirano (Dnevnici drugog, trećeg i petog oktobra).

ISFORSIRANA PRIČA: Od napadno neukusne i isforsirane priče o, kako se navodi, nezakonitom finansiranju BNTV-a od strane lokalnih zajednica u kojima je bio ili jeste na vlasti SDS, nije se odustalo ni tokom ove nedjelje. Šematski pristup uvijek je isti. Sabiraju se podaci za više godina unatrag, finansiranje komentarišu u pravilu političari SNSD-a s lokalnog nivoa, a tu su i ankete među građanima čiji se odgovori dobijaju na osnovu evidentno sugestivnih pitanja. I svjesno se prenebjegava činjenica da lokalne zajednice imaju potpuno zakonsko pravo da biraju s kim će sklopiti ugovore o komercijalnim uslugama u oblasti medijskog predstavljanja.

Izdvojeno

U Dnevniku drugog oktobra prezentiran je, kako je navedeno, tajno snimljen prilog ruske NTV u Maoči. Komentar istog dao je ko li drugi nego RTRS-ov “ekspert” Dževad Galijašević, koji je istakao da su “Rusi bili šokirani onim što su vidjeli”. U suštini, ono što su gledaoci Dnevnika vidjeli jesu snimci automobila, kuća, ponekog čovjeka i to je sve. Uz to ide i komentar novinara koji je ovaj prilog pripremio za RTRS, koji kaže da su “ruski novinari bili šokirani i činjenicom da je policija nijem svjedok fabrike terorizma”. I da se ponovo vratimo spomenutom videomaterijalu, koji je urađen tako da u pitanje dovodi vjerodostojnost autora tog priloga (Dnevnik 2, drugi oktobar, urednik Jasenko Todorović).

Ocjena 1

 

BNTV: Dragan Čović, zaštitnik Srba

2. – 8. oktobar 2017.

KONSTITUTIVNOST SRBA U MOSTARU: U nedjelji iza nas, refleksije referenduma o nezavisnosti Katalonije, masakr u Las Vegasu, podaci o nastojanjima entitetskih vlasti da kroz povećanje akciza na gorivo nametnu dodatan teret na leđa građana te nova finansijska zaduženja Republike Srpske stavili su u drugi plan jalova politička prepucavanja u ovom bh. entitetu.

Od političkih događaja izdvajamo izvještaj novinara Dubravka Curaća o posjeti Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a Dragana Čovića Trebinju i njegovom susretu s vladikom Grigorijem i gradonačelnikom Lukom Petrovićem. Međusobne ocjene sugovornika o “brizi koju Čović iskazuje za mostarske Srbe” novinar je iskoristio da podsjeti da Srbi i dalje nisu ravnopravan narod u Hercegovačko- neretvanskom kantonu. U kojem vlada HDZ i čiji se zastupnici u kantonalnom parlamentu protive njihovoj konstitutivnosti. Odgovore na to pitanje Curać je potražio od Čovića, no nije ih dobio.

PRIMJERNI RADIŠIĆ: Novinarka Bojana Vinčić je u Dnevniku šestog oktobra, u izvještaju o ranijem puštanju na slobodu kontroverznog banjalučkog biznismena Mile Radišića, ukazala na sve apsurdnosti ovdašnjeg pravnog sistema. Radišić je ranije pušten na slobodu “zbog primjernog vladanja tokom izdržavanja zatvorske kazne”. To što je, da bi izbjegao odlazak u zatvor, mjesecima bio u bijegu van BiH, komisiji za uslovno puštanje na slobodu nije bilo prepreka da donese svoju odluku. Uz obrazloženje da se “sam ipak prijavio na izdržavanje kazne”.

ODGOVOR RTRS-u: Nakon dvije nedjelje, koliko RTRS donosi izvještaje o “finansiranju” BNTV-a od strane pojedinih lokalnih zajednica u RS-u, uslijedio je i odgovor BNTV-a. U Dnevniku drugog oktobra prezentiran je izvještaj agencije Audience Measurement za septembar, prema kojem je BNTV u BiH na trećem mjestu po gledanosti, dok su njihovi programi u cijelosti kao i centralni dnevnik bili najgledaniji u RS-u. Uredništvo Dnevnika postavilo je pitanje “da li je BNTV zbog toga meta RTRS-u”. I predstavilo pokazatelje o prihodima. Ono što RTRS zove finansiranje od strane lokalnih zajednica, navode iz BNTV-a, čisto je komercijalno poslovanje te RTV kuće i u ukupnim prihodima na njega otpada samo četiri posto.

Istom temom bavio se i novinar Željko Raljić u Dnevniku četvrtog oktobra. Naveo je podatke o padu gledanosti RTRS-a, ali i ukupnim dugovanjima javnog servisa na osnovu poreza i doprinosa koji su prešli iznos od dva miliona KM.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Ekonomska i politička zbilja bh. entiteta RS je po ko zna koji put u dnevnicima RTRS-a ostala u pozadini stavova koje iznosi predsjednik RS-a Milorad Dodik. Koji se ne propituju, bez obzira koliko su utemeljeni ili kontraproduktivni po društvo u cjelini. Na drugoj strani, u nedjelji iza nas, novinari Dnevnika BNTV-a još jednom su kroz niz relevantnih, zvaničnih podataka ukazali na sumornu ekonomsku zbilju Republike Srpske.

 

About The Author