RTRS I BNTV: Šta je rekao Lavrov?

Ruskim su zvaničnicima vrata većine medijskih kuća u svijetu zatvorena jer im se ne dozvoljava da šire ratnu propagandu Kremlja. Ali, tu je uvijek pouzdani RTRS

RTRS I BNTV: Šta je rekao Lavrov?
FOto: RTRS

 

RTRS: Impresije o intervjuu

  1. maj – 6. juni 2022.

BOMBASTIČNA NAJAVA: Ima neke tragikomičnosti u činjenici da Sergej Lavrov, šef diplomatije takve velesile kakva je Ruska Federacija, daje ekskluzivni intervju za RTRS. Ili nema, ako se ima u vidu da su i njemu, kao i drugim ruskim zvaničnicima, vrata većine velikih svjetskih medijskih kuća zatvorena. Ili su ih sami sebi zatvorili jer su procijenili da na njima ne mogu širiti propagandu i uvjeravati javnost u opravdanost agresije na Ukrajinu.

Intervju je bombastično najavila Nada Veletić, koja je s Lavrovom razgovarala trećeg juna. Šta je Lavrov kazao, gledatelji nisu saznali, ali su zato gledali/slušali višeminutne impresije novinarke Veletić o „ukazanoj joj časti da razgovara sa šefom ruske diplomatije“, o „ljubaznosti i profesionalnosti njegovog osoblja“, do dojma „da je želio poslati jasnu poruku Rusije, jer je ona u potpunoj medijskoj blokadi“.

PA ONDA OPET LAVROV: Narednog dana, četvrtog juna, u Dnevniku ponovno prepričavanje onoga o čemu je Veletić s Lavrovom razgovarala. I jedino što je iz cijelog intervjua izdvojeno jeste njegov hvalospjev upućen Miloradu Dodiku i njegovoj politici. Uz neizostavne napade na račun „Zapada koji vodi zločinačku politiku u BiH“ te ocjenu o „nelegitimnosti Christiana Schmidta na poziciji visokog predstavnika koji se priprema da lideru SNSD-a zabrani izlazak na izbore“.

PROPAGANDNI BILTEN: I nedjelja iza nas kada su u pitanju izvještaji o ruskoj agresiji na Ukrajinu svela se na prenošenje propagandnih vojnih biltena Ruske Federacije. Iako je ovo uobičajen način izvještavanja otkako su ruske trupe ušle u tuđu, nezavisnu državu, zanimljivo je prenošenje još jedne izjave Milorada Dodika na Twitteru u kojoj je ustvrdio da su Srbima „i Rusi i Ukrajinci bratski narodi, i da moraju ostati neutralni u njihovom sukobu“. Svaki komentar na ovo držimo suvišnim.

DESTRUKTIVNA POLITIKA: Po Bosnu i Hercegovinu destruktivna politika koju zagovaraju Milorad Dodik i Dragan Čović sada redovno postaje tema o kojoj se razgovara unutar država Evropske unije. Tokom protekle nedjelje RTRS je prenio šture informacije o kongresu Evropske narodne partije te sjednici njemačkog Bundestaga. No komentara i reakcija iz RS-a zato nije nedostajalo. Nizale su se tako izjave Željke Cvijanović, Milorada Dodika, članova SNSD-a i savjetnika u kabinetima. Uz isticanje poruke predsjednice RS-a kako je „neprimjereno da se svako bavi stanjem u BiH i da bi im bilo bolje da se bave svojim problemima“.

Ocjena: 1

 

 

BNTV: Bahato trošenje javnog novca

  1. maj – 6. juni 2022.

DVJESTO HILJADA ZA VREĆE: I ova nedjelja je potvrdila da je najkvalitetnije što se gledateljima nudi u dnevnicima sadržano u socijalnim i ekonomskim temama, koje sve više zaokupljaju pažnju javnosti.

I dok građani stežu kaiš, novinari Dnevnika ukazali su na bahatost s kojom bh. političari troše javni novac. Pa će tako iz državnog budžeta za potrebe zajedničkih institucija biti izdvojeno 200.000 KM za kupovinu plastičnih vreća za smeće. Ovaj prilog zanimljiv je i zato što su aktivisti za zaštitu životne sredine ukazali na posljedice prekomjernog korištenja plastike.

Izdvajamo i ukazivanje na nekontrolisan izvoz ogrjeva iz BiH (drvo i pelet) te da unatoč zahtjevima vlada oba bh. entiteta da se zabrani njegov izvoz, bošnjački članovi Vijeća ministara takvu odluku blokiraju.

JALOVA PREPUCAVANJA: Od političkih tema bilježimo nastavak jalovih prepucavanja vlasti i opozicije. BNTV nastavlja praksu prenošenja stavova opozicionih lidera, koji su i dalje neinventivni i građanima nude samo kritike aktuelne vlasti.

Ocjena: 3

 

Komparativna analiza

Politički događaj monitorisane nedjelje bila je posebna sjednica Narodne skupštine RS, održana na zahtjev Milorada Dodika, na kojoj se raspravljalo o međunarodnoj, bezbjednosnoj i političkoj situaciji te mjestu i ulozi RS-a. Skupštinsko zasjedanje je trajalo i u vrijeme emitovanja Dnevnika, no u rutinskom prenošenju diskusija, uredništvo BNTV-a lakonski je prešlo preko krajnje nediplomatskog istupa ambasadora Ruske Federacije Igora Kalabuhova. Koji ne samo da je skupštinsku govornicu i mjesto na kojem je bio gost iskoristio za niz optužbi na račun dijela međunarodne zajednice koja je osudila rusku agresiju na Ukrajinu nego je i ponovo uputio direktne prijetnje BiH ukoliko se odluči za pristupanje NATO alijansi.

Očekivano, RTRS je fokus stavio na Dodikovo negiranje sankcija koje je Bosna i Hercegovina uvela Rusiji te na poziv da Narodna skupština donese zaključak da je Republika Srpska protiv sankcija. Jednako tako, očekivano, brižljivo je izbjegnut dio obraćanja ruskog ambasadora u kojem je zloupotrijebio govornicu Narodne skupštine RS. No svakako je najzanimljiviji dio izvještaja u kojem se nastojao negirati stav lidera PDP-a da se Dodik svojim istupom jasno i nedvosmisleno svrstao na stranu Rusije u rusko-ukrajinskom sukobu.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Posebna sjednica Narodne skupštine RS, zakazana na zahtjev Milorada Dodika, na kojoj bi se trebalo raspravljati o međunarodnoj, sigurnosnoj i političkoj situaciji, bila je povod za analizu načina na koji lider SNSD-a manipulira javnošću u RS-u i kako po potrebi mijenja političke stavove, posebno u kontekstu odustajanja od bombastično najavljenog vraćanja nadležnosti sa BiH na ovaj entitet (Dnevnik 2, treći juni).

Minus sedmice

RTRS

Kada Branka Kusmuk ne komentariše, kada ne postavlja pitanja i na njih sama daje odgovore, onda to čini Gvozden Šarac. Otuda gledateljima nije ni objašnjen sadržaj apelacije člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za ukidanje mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa, upućene Ustavnom sudu BiH. Umjesto toga, navodi Šarac, „uzurpator hrvatske pozicije u Predsjedništvu BiH, najglasniji zagovornik građanske Bosne i Hercegovine, ruši princip konstitutivnosti naroda, stub i temelj Bosne i Hercegovine“. Na osnovu toga, Šarac je birao i sugovornike iz RS-a koji već znaju kakva će biti odluka Ustavnog suda BiH, koje će sudije i kako glasati te da će to dovesti do stanja kakvo je bilo na početku devedesetih godina. Sve sa ciljem dodatnog podizanja tenzija i skupljanja jeftinih političkih poena zbog predstojećih izbora.

Zanimljivo je da je RTRS tokom proteklih godina uredno prenosio sve prijetnje Milorada Dodika o pokretanju ustavnih promjena i ukidanja Vijeća naroda RS kao mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa. No i to je očekivano, jer i političari i mediji računaju na kratko pamćenje građana.

BNTV

BNTV nikada u pitanje ne dovodi nijedan politički stav ili poruke predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Otuda smo i u ovoj nedjelji svjedočili brižljivom prenošenju njegovog govora nakon polaganja zakletve u Skupštini, zatim istupa na panelu „Odnos Evropske unije i Srbije“, održanom u Bratislavi, a našlo se vremena i za stav prema ruskoj agresiji na Ukrajinu te (ne)dolasku ministra vanjskih poslova Rusije u Beograd. Šta ona druga Srbija o ovim pitanjima ima reći gledateljima, uobičajeno, nije predočeno.

 

About The Author