Rusija izdala potjernicu za istraživačkim novinarom

Na web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Soldatov naveden je kao tražena osoba prema neutvrđenom članu Krivičnog zakona

Rusija izdala potjernicu za istraživačkim novinarom

Istraživački novinar Andrej Soldatov, poznat po svom izvještavanju o ruskim sigurnosnim agencijama, rekao je da su ga ruske vlasti izdale potjernicu za njim i zamrznule mu bankovne račune.

Soldatov, koji je suosnivač web stranice Agentura.ru, napisao je na Twitteru: “Moj ponedjeljak: moji računi u ruskim bankama su blokirani, plus stavljen sam na rusku potjernicu”.

Na web stranici Ministarstva unutrašnjih poslova Soldatov je naveden kao tražena osoba prema neutvrđenom članu Krivičnog zakona.

U zasebnom postu na platformi za razmjenu poruka Telegrama, Soldatov je napisao da je postupak protiv njega pokrenut na sličan način kao i kod dvojice novinara optuženih za širenje “lažnih informacija” o vojnoj kampanji Moskve u Ukrajini.

– Razjašnjavamo detalje – napisao je Soldatov.

Nekoliko dana nakon što je 24. februara poslala svoje trupe u Ukrajinu, Rusija je donijela zakon koji predviđa zatvorske kazne do 15 godina za one koji su osuđeni za namjerno širenje “lažnih” vijesti o ruskoj vojsci.

Moskva kaže da je njezina “specijalna vojna operacija” osmišljena kako bi ublažila sigurnosnu prijetnju iz Ukrajine i zaštitila govornike ruskog od progona.

Ukrajina i zapadne zemlje odbacile su ove tvrdnje kao neutemeljene izgovore za otimanje zemlje u kojoj su živote izgubili hiljade ljudi, sravnilo gradove i raselilo 14 miliona ljudi.

Izvor: Reuters

About The Author