Big Tech ne radi dovoljno na uklanjanju lažnih vijesti

NGO tvrdi da kompanije društvenih mreža nisu učinile dovoljno u borbi protiv dezinformacija na drugim jezicima osim engleskog

Big Tech ne radi dovoljno na uklanjanju lažnih vijesti
Fake

Twitter, Googleov YouTube, Meta Platformov Facebook, Microsoftov LinkedIn i TikTok ne čine dovoljno kako bi uklonili lažne vijesti sa svojih platformi, izazivajući sumnju u njihovu sposobnost usklađivanja s novim pravilima Evropske unije o online sadržaju, tvrdi aktivistička nevladina organizacija Avaaz.

Kompanije bi ove sedmice trebale predstaviti izvještaje o mjerama koje su poduzele kako bi se uskladile s ažuriranim kodeksom prakse EU-a o dezinformacijama koji je povezan s pravilima o online sadržaju poznatim kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA) koji je stupio na snagu prošlog novembra.

Avaaz je analizirao uzorak od 108 provjerenih sadržaja koji se odnose na američki film protiv vakcina iz 2022. godine i utvrdio da su napori platformi društvenih mreža, uključujući Metin Instagram, u uklanjanju dezinformacija, bili neuspješni.

– Samo 22 posto dezinformativnog sadržaja koji smo analizirali bilo je ili označeno ili uklonjeno šest osnovnih platformi – ističe Avaaz i dodaje da kompanije nisu učinile dovoljno u borbi protiv dezinformacija na drugim jezicima osim engleskog.

Iako imaju izričite obaveze propisane zakonom da poboljšaju svoje usluge na svim jezicima EU-a, istraživanje Avaaza je otkrilo da na određenim jezicima EU-a – talijanskom, njemačkom, mađarskom, danskom, španskom i estonskom – nijedna platforma nije poduzela nikakve mjere protiv kršenja postova.

– Ova studija sugerira da se većina glavnih platformi ne pridržava svojih zakonskom propisanih obaveza i da mogle bi prekršiti nadolazeće DSA obaveze – kaži iz ove nevladine organizacije.

Meta, Alphabet, Twitter i Microsoft prošle su godine obećali da će zauzeti stroži stav protiv dezinformacija nakon što su se obavezali na ažurirani Zakon EU-a. Kompanije se suočavaju s kaznama do šest posto svog globalnog prometa u slučaju kršenja DSA.

Izvor: Euronews

About The Author