Uz pokrivanje lijevog oka iskazana solidarnost s palestinskim fotoreporterom

Muatha Amarneha ciljale su izraelske snage za vrijeme demonstracija u Hebronu

Uz pokrivanje lijevog oka iskazana solidarnost s palestinskim fotoreporterom
Foto: Middle East Monitor

Međunarodna zajednica udružila je snage kako bi pokazala solidarnost s palestinskim fotoreporterom koji je oslijepio na jedno oko nakon što ga je pogodio metak koji su ispalile izraelske snage.

Muath Amarneh, koji radi za lokalnu novinsku agenciju, prevezen je u bolnicu u gradu Hebron na zapadnoj obali, nakon što ga je izraelski vojnik pogodio gumenim metkom u lijevo oko.

Amarneh je ranjen u petak kada je izvještavao s protesta Palestinaca organiziranih zbog izraelske konfiskacije zemljišta u selu Surif, sjeverozapadno od Hebrona.

Fotografije na kojima su ljudi solidarno pokrili lijevo oko postale su viralne na društvenim mrežama, uključujući i onu koju je na Twitteru objavila Hanan Ashrawi, visoka dužnosnica Organizacije za oslobađanje Palestine.

– I dalje ćemo biti svjedoci. U znak solidarnosti i naklonosti – napisala je Ashrawi.

Mohammed Kareem, glasnogovornik organizatora sedmičnih protesta protiv izraelske blokade Gaze, kazao je da je slučaj Amarneh samo jedan u nizu kršenja novinarskih prava i napada na palestinske novinare.

– To je namjerna politika koju okupatori koriste da spriječe Palestince da objavljuju istinu svijetu – napisao je Kareem na Twitteru.

Sindikat palestinskih novinara najavio je da će poduzeti mjere protiv izraelske vojske jer tvrde da su namjerno ciljali novinare u Palestini.

Potvrdili su da su novinari koji su izvještavali s protesta nosili prsluke na kojima je jasno pisalo da su medijski djelatnici te su mogli biti prepoznati kao takvi.

Međunarodna federacija novinara pozvala je Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija da usvoji  Konvenciju o zaštiti i sigurnosti novinara kako bi se stavila tačka na nekažnjavanje osoba koje napadaju novinare.

Izvor: The National

About The Author