Kina napravila aplikaciju za potvrdu da li ste se mogli zaraziti koronavirusom

Ljudima koji su identificirani kao ugroženi, savjetuje se da ostanu kod kuće i obavijeste lokalne zdravstvene organe

Kina napravila aplikaciju za potvrdu da li ste se mogli zaraziti koronavirusom

Kina je predstavila aplikaciju koja omogućava ljudima da provjere jesu li u opasnosti da će se zaraziti koronavirusom od kojeg je do sada, prema službenim informacijama, preminulo više od 1.000 ljudi.

“Detektor za bliski kontakt” obavještava korisnike ako su bili u blizini osobe za koju je potvrđeno da postoji sumnja da ima taj virus.

Ljudima koji su identificirani kao ugroženi, savjetuje se da ostanu kod kuće i obavijeste lokalne zdravstvene organe.

Da bi korisnici postavili pitanje potrebno je da skeniraju Quick Response (QR) kôd na pametnim telefonima pomoću aplikacija poput usluge plaćanja Alipay ili platforme društvenih medija WeChat.

Nakon što se nova aplikacija registrira telefonskim brojem, od korisnika će biti zatraženo da upišu svoje ime i identifikacijski broj. Svaki registrirani telefonski broj može se tada koristiti za provjeru statusa.

Aplikaciju su zajednički razvili vladini odjeli i korporacija China Electronics Technology Group uz podršku zdravstvenih institucija.

Poznato je da kineska vlada provodi visok nivo nadzora nad svojim građanima, ali stručnjaci s tog područja sugeriraju da se, barem u ovom slučaju, neće smatrati spornim unutar zemlje.

– Iz kineske perspektive ovo je zaista korisna usluga za ljude. To je zaista moćan alat koji stvarno pokazuje korištenja podataka za opće dobro – kazala je Carolyn Bigg iz pravne tvrtke DLA iz Hong Konga.

Na primjer, svi avio-putnici koji su bili na tri reda od zaražene osobe, kao i osoblje u avionu, smatraju se osobama koje su bile u bliskom kontaktu, dok će ostali putnici biti zabilježeni kao osobe koje su imale opći kontakt.

Kada je riječ o klimatiziranim vozovima, smatra se da su svi putnici i članovi posade u istom vagonu osobe koje su bile u bliskom kontaktu.

Izvor: BBC

About The Author