FTV I BHT1: Različito o Draganu Mektiću, isto o Biseri Turković

Prvo pojavljivanje Mektića u sudnici praćeno je na FTV-u kao udarna vijest, a BHT1 je gurnuo priču u desetu minutu. Obje televizije su saglasne da za javnost nije bitno ko je putovao s Biserom Turković

FTV I BHT1: Različito o Draganu Mektiću, isto o Biseri Turković

FTV: Konačno upozorenje na uznemirujući sadržaj

  1. – 10. februar 2020.

STOP NASILJU, STVAR ISPRAVLJENA: FTV je ispravio grešku iz prošle sedmice, pa je u proteklih sedam dana svaki put dato upozorenje kada bi se prikazao neki snimak uznemirujućeg sadržaja. Urednica Jadranka Milošević je to učinila uz vijest o krvavom pohodu tajlandskog vojnika, dok je Amra Zaklan napomenu istakla prije priloga o godišnjici stradanja na pijaci Markale. Arhivski ratni snimci su ranije često prikazivani u udarnom terminu bez ikakvih ograda i cenzure, iako njima uglavnom dominiraju eksplicitne scene nasilja. Raduje odluka urednica da isprave stvar, ali ispravke su se znale i ranije dešavati, da bi se nakon nekog vremena sve opet ponovilo. Publiku je bitno upozoriti na scene nasilja iz više razloga.  To su potresni snimci koji mogu uzrujati osjetljive, i čije necenzurisano ili nenajavljeno emitovanje vodi u normalizaciju i fetišizaciju nasilja. I to uvijek treba imati na umu.

OBJE STRANE U PRILOGU O MEKTIĆU: Prvo pojavljivanje na sudu bivšeg ministra bezbjednosti Dragana Mektića pratile su njegove glasne kritike na račun pravosuđa, ali i ništa manje oštre ocjene njegove advokatice koja je istakla da se radi o montiranoj optužnici. Mektićev slučaj privlači pažnju javnosti jer se nekoć prvi bezbjednjak tereti za korupciju, a njegovo hapšenje je bilo netom nakon što mu je istekao tehnički mandat. Uz to, SDS-ov parlamentarac je poznat i kao glasni kritičar trećeg stuba vlasti. Urednica Azra Pašukan je vijest ispratila kao udarnu, uredno dajući pravo izričaja i odbrani i Tužilaštvu.

KORONAVIRUS I URBICID U FOKUSU: Urednica Azra Pašukan u utorak nam donosi priloge koji obogaćuju vijesti dajući širi kontekst. Da li su naše zdravstvene ustanove spremne za pojavu virusa iz Kine? Kakve su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije? Da li možemo zadovoljiti standard da pacijenti s opasnim virusom moraju biti prostorno odvojeni od drugih pacijenata? FTV nastavlja profesionalno i znalački pratiti razmjere koronavirusa. Drugi prilog ticao se urbicida u Sarajevu ili kako zaustaviti masovnu gradnju nebodera. Dnevnici konačno postaju mjesta dubljih pristupa.

OCJENA: 6

BHT1: Ministrica i njen sin kao Donald i Ivanka Trump

  1. – 10. februar 2020.

BEZ MEKTIĆA U ŠPICI: Blažica Krišto je vijest o suđenju Draganu Mektiću smjestila u desetu minutu, a izostao je i pomen u udarnoj špici. Prilog prati oglašavanje obje strane, ali za razliku od FTV-a, BHT1 nije u naslov stavio najatraktivniju tvrdnju advokatice optuženog koja kaže da je optužnica montirana. Na BHT1 je sve u vezi s Mektićevim slučajem stišano. I to u maniru: nije da nismo spomenuli, ali ako već moramo, daj da to bude dosadno i prozaično.

DIPLOMATSKO PUTEŠESTVIJE: Da Žurnal nije objavio da šefica diplomatije Bisera Turković na službeni put vodi sina, njena posjeta u SAD-u ostala bi neprimijećena. Ovako smo iz priopćenja Ministarstva vanjskih poslova saznali da to nije ništa neobično, i da to čini i Ivanka Trump. Naravno, gospodin Ali Turković je sam snosio troškove, tvrdi ministrica. Urednik Milan Đurović je dao u kratkoj crti nekoliko informacija o sadržaju i agendi posjete, ali ni riječi nije bilo o aferi „Sin“ ili trampizmu kojim se hvali ministrica. Po ko zna koji put, saznali smo da su prave vijesti na portalima i društvenim mrežama.

STRAH I PREDRASUDE: Novinari BHT1, slično kao i njihove kolege sa Federalne, nastavili su razbijati predrasude o koronavirusu. Urednik Milan Đurović se pitao da li je strah stvorio predrasude prema Kinezima. Za mišljenje su pitani i gledatelji. Obje javne televizije su bile dosljedne u praćenju širenja smrtonosnog virusa, ne dopuštajući si gafove, lažne vijesti ili poluinformacije. Sada su se čak potrudili dati priloge koji ocrtavaju širi kontekst.

OCJENA: 5

KOMPARATIVNA ANALIZA: Upada u oči to da je Dragan Mektić imao različit tretman na dvije javne televizije. Dok je na FTV-u njegovo prvo pojavljivanje u sudnici, gdje Tužilaštvo nastoji da mu se izrekne mjera zabrane istupanja u javnosti, propraćeno kao udarna vijest, BHT1 je stišao vijest u desetoj minuti. Ipak, u jednom su obje televizije saglasne. Za javnost nije od naročitog značaja ko je i kako putovao sa ministricom Biserom Turković. Da li je neobično da s njom putuje njen sin? I u kojem je on to svojstvu bio?  Ono što je postalo pravi hit na portalima, koji su se poigravali sa tvrdnjom Ministarstva da ništa nije neobično da sin prati majku, o čemu nam govori i primjer Ivanke Trump, na javnim televizijama je prošlo neopaženo. Primjera radi, u susjednoj Hrvatskoj mediji su disali za vrat hrvatskoj, sad već bivšoj, predsjednici, kada se nije znao razlog njenog putovanja u najmoćniju državu svijeta. To je danima bilo udarna vijest. Od toga su se pravile naslovnice i udarne špice. Gospođa Turković i sin mogu mirno spavati i putovati zajedno na daleka službena putovanja. U nekim srećnijim demokratijama sa jačim medijima, bilo kakve sumnje u zloupotrebe službenih ovlašćenja nemilosrdno se ispituju. U tim zemljama, političari koji ne dokažu svoju nevinost gube na izborima. Dovoljno je pogledati primjer susjedne Hrvatske i predsjednice čije gafove mediji nisu opraštali.

About The Author

Plus sedmice

BHT1
Koronavirus ne jenjava, ali javne televizije i dalje izvještavaju profesionalno i suzdržano.
FTV
Prilozi sa uznemirujućim scenama su svaki put bili najavljeni, a gledatelji su bili upozoreni.

Minus sedmice

BHT1
Američko putovanje ministrice Bisere Turković bilo je vijest dana na portalima zbog otkrića da njen sin putuje s njom. Na BHT1 stvar je ponajviše praćena informacijama iz protokola.
FTV
Nije bilo većih propusta, osim što FTV nije poklonio pažnju aferi u koju se upetljala ministrica vanjskih poslova.