Udruženje BH novinari osudili onemogućavanje rada fotoreportera Živojevića

Fotoreporteri imaju pravo na slobodno snimanje i fotografiranje svih javnih događaja i osoba s javnim funkcijama

Udruženje BH novinari osudili onemogućavanje rada fotoreportera Živojevića

Upravni odbor Udruženja BH novinari osudio je verbalne prijetnje i pokušaj onemogućavanja Muhidina Živojevića, fotoreportera portala Faktor.ba, da fotografira dolazak poslanika na današnje zasjedanje Skupštine Kantona Sarajevo.

Na javnom parkingu pored zgrade Vlade i Skupštine KS, nepoznati muškarac je prišao fotoreporteru Živojeviću i, uz psovke, prijetnje i naguravanje, zahtijevao od njega da prestane snimati.

Napadač se predstavio kao osoba „iz Vlade Kantona“ iako nije imao bilo kakvu akreditaciju, bezuspješno je pokušao izazvati reakciju obližnje policije, da bi se na kraju vratio do  Živojevića i poručio mu da će ga „zapamtiti“, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim ometanje medijskih radnika tokom obavljanja profesionalnih zadataka, te podsjeća da fotoreporteri imaju pravo na slobodno snimanje i fotografiranje svih javnih događaja i osoba s javnim funkcijama, uključujući i današnji dolazak poslanika na zasjedanje Skupštine KS.

Protivno je medijskim slobodama i demokratskim vrijednostima svako ometanje rada medijskih profesionalaca, a naročito je štetno takvo ponašanje ako ono dolazi od osoba plaćenih javnim novcem, bez obzira je li riječ o nositeljima funkcija ili osobama koje obavljaju tehničke poslove za izvršnu i zakonodavnu vlast Kantona Sarajevo.

Pozvali su nadležno osoblje i zvaničnike Kantona Sarajevo da hitno utvrde identitet osobe koja je napala fotoreportera Muhidina Živojevića i da protiv njega poduzmu zakonske sankcije.

Istovremeno, zahtijevaju od svih nositelja javnih funkcija u Vladi i Skupštini KS poštivanje medijskih sloboda i stvaranje sigurnog okruženja za rad medijskih ekipa koje danima prate događaje u vezi s (ne)formiranjem nove vlasti i aktuelnim političkim sukobima u Kantonu.

About The Author