Učenici iz zemalja zapadnog Balkana upoznaju se s kritičkim mišljenjem o MIL-u

Radionice će se organizirati u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji

Učenici iz zemalja zapadnog Balkana upoznaju se s kritičkim mišljenjem o MIL-u
Foto: Pixabay

Učenici osnovnih i srednjih škola, njih 2.500, iz zemalja zapadnog Balkana učestvovat će u radionicama o medijskoj pismenosti koje će održati novinari tokom 2019. i 2020. godine u okviru projekta “Mediji za građane – građani za medije”.

Radionice će se organizirati širom Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Novinari će održati radionice u skladu s Priručnikom za novinare o medijskoj i informacijskoj pismenosti (MIL) izrađenim u okviru projekta “Mediji za građane – građani za medije” koji će uskoro biti objavljen, a usmjeren je na različite metode kritičkog razmišljanja o medijskim sadržajima i njegovoj analizi.

Novinari će učenicima govoriti i o svojoj profesiji te funkcioniranju medija.

Radionice su usmjerene na učenike dva završna razreda osnovne škole i svih razreda srednjih škola, uključujući učenike koji su uključeni u izvannastavne novinarske aktivnosti.

U okviru ovog projekt objavljeno je istraživanje usmjereno na medijsku i informacijsku pismenost i bolje razumijevanje situacije i razvoja medijske i informacijske pismenosti u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, dok će uskoro biti objavljen Priručnik za obuku trenera i Priručnik za obuku MIL-a za novinare.

Osim toga održan je niz radionica sa organizacijama civilnog društva u svakoj zemlji koja je dio projekta, kao i načinima jačanja kapaciteta organizacija civilnog društva za provođenje aktivnosti povezanih s medijskom i informacijskom pismenošću.

Izvor: SEENPM

About The Author