Usvojene izmjene Krivičnog zakona kojim se kriminalizira kleveta u RS-u

Članovi novinarske zajednice su nakon glasanja rekli da je cilj ovog zakona ugušiti svaku slobodu javne riječi u društvu

Usvojene izmjene Krivičnog zakona kojim se kriminalizira kleveta u RS-u
Foto: narodnaskupstinars.net

Većinom glasova poslanika Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojim se kriminalizira kleveta i uvreda, a na koji su ranije glasno prigovorile nevladine i novinarske organizacije, te predstavnici međunarodne zajednice.

Za predloženi Nacrt glasalo je 49 poslanika entitetske Narodne skupštine, dok je protiv bio 21 poslanik iz opozicionih stranaka, koji su i prije glasanja ponovo pozvali predstavnike vlasti da povuku predložene izmjene.

– Ovo je Nacrt zakona koji je poguban po Republiku Srpsku. Ovo nije zakon o kriminalizaciji klevete. Ovo je zakon o kriminalizaciji javne riječi. Ovo je zakon koji udara direktno svakog građanina Republike Srpske i zabranjuje mu da kaže šta misli – kazao je predsjednik Kluba poslanika opozicione Partije demokratskog progresa (PD) u NSRS-a Igor Crnadak.

On je dodao da će negativni efekti ovog zakona biti mnogo gori, te da je općepoznato da i mnogi poslanici ovaj zakon smatraju pogubnim.

Skupština nije dala podršku prijedlogu zaključka koji je uputila opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS), a koji traže da se iz izmjena Krivičnog zakona izuzmu kleveta i uvreda.

Nije usvojen ni prijedlog zaključka da se Vlada zaduži da u roku od 90 dana u skupštinsku proceduru uputi izmjene i dopune Zakona o zaštiti od klevete.

Na prijedlog Zakonodavnog odbora, usvojen je zaključak kojim se Nacrt zakona upućuje u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Članovi novinarske zajednice su nakon glasanja rekli da je cilj ovog zakona ugušiti svaku slobodu javne riječi u društvu.

– Sada je potpuno jasno da Republika Srpska klizi u potpuno suprotnom smjeru od nekog uređenog demokratskog društva. Nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik objavio diplomatski rat Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama, Narodna skupština RS-a je otišla mnogo dalje. Pokazuje da je ne zanimaju mišljenja najznačajnijih i najvećih međunarodnih institucija i organizacija, čiji je i ona potpisnik – kazao je predsjednik Kluba novinara Banja Luka Siniša Vukelić.

Prema njegovim riječima, bez obzira na sve argumente koje su iznijeli novinari u Bosni i Hercegovini, te međunarodne novinarske organizacije, poslanici imaju cilj da ograniče slobodu govora u Republici Srpskoj.

Vukelić dodaje da se i novinari bore protiv klevete i uvreda, ali ne na ovakav način, te da se Republika Srpska već mjesec dana bavi pitanjem klevete koja joj je izgleda važnije od pitanja korupcije i kriminala, problema u zdravstvu, obrazovanja.

– Nevjerovatnu količinu dokaza smo im poslali. Poslali smo im pravničke kritike zašto ovo nije dobro rješenje. Na sve su se to oglušili. I sada nas pozivaju na javne rasprave. Nas koje nazivaju spodobama i kažu da sami sebi uništavamo imovinu da bi naštetili vlasti – kazao je Vukelić.

Dodao je da oni sada trebaju ravnopravno da učestvuju u nečemu za što kažu da je vrlo loše rješenje. Ako se budu i pojavljivali na javnim raspravama, to će biti samo s jednim zaključkom, a to je da se povuče Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona.

Oglasilo se i Udruženje BH novinari te su u saopćenju naveli da je ovaj postupak potrebno zapamtiti kao školski primjer neodgovornog postupanja 49 narodnih poslanika koji su, glasajući „za“, svoje glasače – građane Republike Srpske, novinare, medije, organizacije civilnog društva i sve druge institucije i organizacije lišili prava na slobodu izražavanja i mišljenja, slobodnog širenja i primanja informacija.

Osim nepoštivanja interesa građana, vladajuća koalicija u NSRS je pokazala ne samo da ne poznaje međunarodne standarde zaštite slobode izražavanja i medija, već da ne poštuje prijedloge, zahtjeve i preporuke domaćih medija i novinarskih asocijacija, međunarodnih organizacija poput Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Vijeća Evrope, OSCE-a, evropskih medijskih asocijacija, ambasada i svih drugih koji su pokušali objasniti poslanicima štetnost njihovog postupka i ograničavanja prava na slobodu izražavanja.

Naglašavaju da neće pristati na bilo kakvu raspravu o Nacrtu zakona, a najmanje što očekuju u narednim danima od Vlade Republike Srpske je da povuče zakona iz parlamentarne procedure na prvom idućem zasjedanju.

Pozvali su sve druge novinare, novinarske asocijacije, medije i aktiviste da stave na stand by ovaj proces, isključe se iz javnih konsultacija i ne daju bilo kakav legitimitet SNSD-u i njegovim političkim satelitima.

– Imamo samo jedan zahtjev: povucite Nacrt zakona iz daljnje skupštinske procedure! Nikada nećemo pristati na medijski mrak i trgovinu našim pravom na slobodu izražavanja – dodali su u saopćenju.

Zbog gušenja slobode medija desetine portala u Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas su zatamnili svoje stranice. Taj mrak je još uvijek simboličan. Ukoliko kleveta bude kriminalizirana na način na koji su to zamislile vladajuće strukture u RS, medijski mrak, ali i mrak za sve slobodnomisleće građane će postati surova realnost.

Najavili su još snažniju kampanju protiv kriminalizacije klevete u Republici Srpskoj i cijeloj  Bosni i Hercegovini, kao i korištenje svih međunarodnih instrumenata za odbranu prava na slobodu izražavanja i slobodu medija.

Izvor: Detektor/BH novinari

About The Author