PEN Centar: Prijedlog zakona o kriminalizaciji klevete mora biti odbačen

Bosna i Hercegovina, sa svojom deklariranom budućnošću u evropskoj porodici država, mora i praktično i doslovno pokazati i dokazati da tu pripada

PEN Centar: Prijedlog zakona o kriminalizaciji klevete mora biti odbačen
Foto: maldivesindependent.com

Narodna skupština Republike Srpske mora se suprotstaviti pokušajima ponovnog kriminaliziranja klevete, poručili su iz PEN International i PEN Bosne i Hercegovine, nakon što je Vlada Republike Srpske podnijela nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojima bi se uvele oštre kazne za klevetu.

PEN International i PEN Bosne i Hercegovine dodatno su osudili prijedlog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za uvođenje takozvanog zakona o ‘stranim agentima’, koji bi dodatno ugušio civilno društvo i neovisne medije.

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske podnijela je parlamentu nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona kojima bi se nejasno formulirana ‘namjera nanošenja štete nečijem ugledu ili časti’ kažnjavala novčanim kaznama u rasponu od 5.000 KM do 100.000 KM.

Predstavljen na zahtjev Milorada Dodika, zakon bi ponovno kriminalizirao klevetu 22 godine nakon što je ukinut, što je izazvalo osude brojnih domaćih i međunarodnih organizacija, uključujući PEN Bosne i Hercegovine.

Novinari i aktivisti za ljudska prava protestirali su ispred Narodne skupštine u Banjoj Luci, osuđujući zastrašujući učinak koji bi nacrt zakona, ako bude usvojen, imao na slobodu izražavanja i slobodu medija.

– Moramo stati odlučno i ispravno, te prednjačiti u angažmanu protiv svih oblika ograničavanja, ukidanja i gušenja prava na slobodu govora. Bosna i Hercegovina, sa svojom deklariranom budućnošću u evropskoj porodici država, mora i praktično i doslovno pokazati i dokazati da tu pripada. Sprječavanje uvođenja ovako opasnog zakona bit će prvi dokaz da imamo budućnost kao država – poručili su iz PEN-a Bosne i Hercegovine.

Dodik je ovog mjeseca objavio i namjeru da uvede takozvani zakon o ‘stranim agentima’ kojim bi se regulirale aktivnosti organizacija civilnog društva u Republici Srpskoj. PEN je osudio taj potez kao još jedan pokušaj gušenja slobode izražavanja nezavisnih medija i civilnog društva u tom entitetu.

Predsjednica Odbora za pisce u zatvoru Međunarodnog PEN Centra Ma Thida je kazala da planovi za ponovnom kriminalizacijom klevete u Republici Srpskoj predstavljaju veliki korak unazad i moraju se hitno zaustaviti.

– Prijedlog za uvođenje zakona o ‘stranim agentima’ očito ima za cilj ograničiti kritične grupe i medije te je zabrinjavajući. Pomno ćemo pratiti situaciju, koja bi ozbiljno naštetila pravima na slobodu izražavanja i slobodu udruživanja u Republici Srpskoj – dodala je.

Pisci i novinari u Bosni i Hercegovini suočavaju se s nizom izazova i izloženi su različitim oblicima pritiska, uključujući političke i ekonomske pritiske, verbalne napade i prijetnje, uznemiravanje na internetu i kršenje prava na pristup informacijama.

Dodik rutinski uznemirava i blati kritičke novinare u javnim prostorima, čime pridonosi atmosferi straha i nekažnjivosti verbalnih i fizičkih napada, zbog čega su iz PEN-a pozivali vlasti da spriječe i zaštite od prijetnji i nasilja nad piscima i novinarima, uključujući javnu osudu svih prijetnji, temeljitu istragu svih slučajeva i stvaranje okruženja u kojem slobodna javna rasprava može napredovati.

PEN International se protivi kriminalizaciji klevete u svim slučajevima i aktivno vodi kampanju za ukidanje krivičnih zakona o kleveti širom svijeta. Kriminalizacija klevete, bilo javnih ličnosti ili privatnih lica, predstavlja nesrazmjeran i nepotreban odgovor na potrebu zaštite ugleda.

– Ona ima zastrašujući efekat i podriva slobodu izražavanja. Pitanja ugleda trebaju se rješavati kao pitanja građanskog prava u kojima vlada nema nikakvu ulogu – naveli su u saopćenju.

U isto vrijeme, PEN International također se protivi korištenju Strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja (SLAPPs), tužbi moćnih pojedinaca i kompanija kao sredstva za ušutkivanje kritičkog izražavanja.

Izvor: PEN Centar

About The Author