Mulahusić ponovo prijetio novinaru Slađanu Tomiću

Ovaj put na svom Facebook profilu Mulahusić je napisao da vjeruje da će neko ‘sresti Slađana i Danijala i fino popričati s njima’

Mulahusić ponovo prijetio novinaru Slađanu Tomiću

Državljanin Luksemburga porijeklom iz Bosne i Hercegovine Jasmin Mulahusić ponovo je etiketirao i targetirao novinare, i ovaj put novinara Slađana Tomića i Danijala Hadžovića.

On je ranije na Facebooku prozivao Tomića kada su domaće i međunarodne organizacije i profesionalci iz medijske zajednice pozvali su pravosudne vlasti da reagiraju i zaštite novinare i procesuiraju napadača.

U objavi na svom Facebook profilu Mulahusić je ovaj put napisao da vjeruje da će neko „sresti Slađana i Danijala i fino popričati s njima“.

– Stvar je samo vremena i momenta. Zamislite kako su Slađanovi samo slavili kada je pukla granata na Markalama, ili kada nije uspjela deblokada Sarajeva. Sada Slađanu smeta što Nihad organizira podsjećanja na zla koja su činili Tomići i ostali Mladićevi zločinci – napisao je Mulahusić.

Uz status je priložio fotografiju Tomića i napisao „Ovo je Slađan Tomić s Pala. Njegova kuća i njegova porodica dala je Ratkov stroj oko 20 pripadnika Vojske Republike Srpske koji su opkoljavali Sarajevo, ubijali i ranjavali bošnjačku djecu. Sada Tomić i Hadžović za Nihada govore da je Radikal“.

Mulahusić je i ranije govorio da Tomić radi i studira u Sarajevu iako postoje kako ističe ‘’indicije da je njegov otac pri opkoljavanju Sarajeva činio nečasne stvari dok je bio u Ratkovoj vojsci’’.

Protiv Mulahusića i Tužilaštvo BiH vodilo je istragu zbog krivičnog djela širenja nacionalne, vjerske i rasne netrpeljivosti, a Facebook mu je ranije blokirao profile radi kontinuiranog širenja mržnje i prijetnji novinarima i pojedinim političarima.

Nove prijetnje Tomiću osudile su kolege novinari koji su podsjetili da je Tomić mjesecima na meti Mulahusića čije objave podstiču na pozive da on bude pretučen i unakažen.

Izrazili su sumnju da će nadležne institucije uraditi nešto, ali su pozvali da se Facebooku prijavi profil Mulahusića i tako bar privremeno spriječi da se iživljavanje nastavi, napisala je Jelena Denda Borjan.

Novinarka Senka Kurt upozorila je da je Tomić ponovo dobio opasne, vrlo opasne i strašne prijetnje od brigada Stranke demokratske akcije (SDA).

– Od džihad ratnika s Facebooka, botova kupljenih za sitniš, patriota na baterije. Slađan Tomić je vrijedan, čestit, pošten čovjek i novinar. I sam će znati kako da bije svoju bitku. Ja imam samo da im kažem: Lajte kerovi – navela je Kurt.

Novinarka Vanja Šunjić napisala je kako nepretenciozno tvrdi da je Tomić najbolji novinar njihove generacije, ali da je permanentno izložen linču i s jedne i s druge strane, jer se ne uklapa u etno-nacionalnu matricu onih u Sarajevu i oko Sarajeva-

– No to ga nije pokolebalo da časno i pošteno nastavi raditi svoj posao i gurati prst u oko i jednima i drugima, prokazujući njihovo zlo i primitivizam. Prijetnje koje sada dobija Slađan Tomić su vrlo opasne i ozbiljne i zaista je vrijeme da svi zajedno reagiramo i stanemo u kraj tome – naglasila je.

Oglasili su se i drugi koji poznaju Tomića i njegov novinarski angažman navodeći da su svjedočili koliko je on svojim poštenim radom, savjesnim izvještavanjem i novinarskom etikom doprinio Sarajevu.

About The Author