Objavljen poziv za novinare iz zemalja zapadnog Balkana za obuku iz oblasti istraživačkog novinarstva

Kurs vode vrhunski novinari kao instruktori sa iskustvom u prekograničnim temama iz regije i drugih dijelova Evrope

Objavljen poziv za novinare iz zemalja zapadnog Balkana za obuku iz oblasti istraživačkog novinarstva
Foto: CEU

Centar za medije, podatke i društvo na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti objavio je javni poziv za novinare iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije s određenim iskustvom u izvještavanju i obrađivanju složenih tema za jedinstveni kurs o prekograničnom istraživačkom novinarstvu.

Direktor kursa Attila Mong napomenuo je da su se istraživačke priče koje se tiču tema iz više susjednih zemalja pokazale kao velika vrijednost među novinarima prilikom pokrivanja transnacionalnih pitanja.

–  Ova obuka nudi fleksibilan način da istraživački izvještači sa zapadnog Balkana i Turske razviju specifične vještine i kapacitete te znanje različitih digitalnih alata – kaže Mong.

Cilj kursa je obučiti novinare vještinama najnovijih istraživačkih tehnika kako bi mogli istraživati, provoditi i prezentirati prekogranične istrage specifične za regiju, ali i integrirati tehnološki/multimedijski pristup za istraživanje, dokumentaciju, unutarnju organizaciju, (multimedijsko) pripovijedanje priča i vizualizaciju podataka.

Namjera kursa je i da pomogne novinarima da smanje rizike objavom tekstova poznavanjem osnovnih pravnih odredbi te digitalnih tehnika sigurnosti, kao i da pripremi novinare za regionalnu saradnju u prekograničnim temama, poboljšanim regionalnim pristupom i umrežavanjem.

Kurs vode vrhunski novinari kao instruktori sa iskustvom u prekograničnim istragama iz regije i drugih dijelova Evrope, a novinari će osim teorijskih znanja biti predstavljeno i praktično znanje te praktičan pristup za složeno iskustvo učenja.

Obuka će početi intenzivnim treningom u Budimpešti 19. i 20. oktobra nakon čega slijedi osam sedmica on-line nastave na najvišem nivou.

Učesnici će imati priliku iznijeti svoje istraživačke ideje za stipendije koje nudi BIRN Hub, a ako budu prihvaćeni, dobit će pomoć i mentorstvo za svoje istraživanje.

Ova obuka je besplatna. Troškovi smještaja i putovanja vezani za školovanje u Budimpešti bit će pokriveni programom. Kandidati moraju dobro poznavati engleski, pisani i usmeni, a rok prijave je 15. septembra.

Detaljne informacije o uvjetima za prijavu moguće je pronaći na ovom link: CEU

About The Author