Grčki novinar ubijen ispred svoje kuće

Novinarske organizacije šokirane su ubistvom koje se dogodilo usred bijela dana i najavile da nekažnjivost neće tolerirati

Grčki novinar ubijen ispred svoje kuće

Grčki televizijski novinar Giorgos Karaivaz, specijaliziran za izvještavanje o kriminalu, ustrijeljen je u blizini svog doma u Atini, a Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) izrazile su zabrinutost zbog hladnokrvnog ubistva novinara i pozvale vlasti da istraže ono što ukazuje na planirano i ciljano ubojstvo.

Prema preliminarnim izvještajima, u Giorgosa Karaivaza, koji je radio za privatnu TV stanicu Star i vodio blog vijesti bloko.gr, pucala su dva muškarca na motoru nakon što je parkirao svoj automobil u blizini njegove kuće u Ateni.

Prvi izvještaji lokalnih medija kažu da su ubice možda koristile prigušivače jer susjedi nisu čuli pucanje. Policija je pokrenula potragu za počiniteljima koji su pobjegli s mjesta događaja odmah nakon napada i razgovarala s potencijalnim svjedocima.

Prema Karaivazovim kolegama, novinar u posljednje vrijeme nije prijavio nikakvu prijetnju ili sumnjivo kretanje izvan njegove kuće.

– Osnivač i vlasnik bloko.gr više nije s nama. Neko ga je odlučio ušutkati i mecima zaustaviti u pisanju – rekli su mediji nakon ubistva Karaivaza koji je bio jedan od najpoznatijih grčkih istraživačkih novinara.

Novinarski sindikat šokiran je ubojstvom i osudio je drugo ubistvo novinara u zemlji od 2010. godine.

Također, istraživački novinar Sokratis Giolias (37) ustrijeljen je ispred svog doma u Atini u junu 2010. godine. Giolias je bio direktor radio stanice Thema. Iz stana su ga namamila tri muškarca prerušena u zaštitare koji su otvorili vatru na njega. Krajnje lijeva grupa preuzela je odgovornost za zločin, ali slučaj nikada nije riješen.

Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger izrazio je zaprepaštenje tom viješću nakon što je novinar usmrćen usred bijela dana u ciljanom napadu te je najavio da će se ta organizacija sa svim grčkim novinarima boriti za pravdu, a predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregard najavio je da će se pratiti istraga te da se nekažnjavanje neće tolerirati.

Izvor: IFJ/EFJ

About The Author