Porodica Shireen Abu Akleh na sastanku s Blinkenom u Washingtonu

State Department naveo je ranije da je smrtonosni metak koji je pogodio Abu Akleha vjerovatno došao s položaja izraelske vojske, ali je ubistvo novinarke opisao kao nenamjernu “posljedicu tragičnih okolnosti”

Porodica Shireen Abu Akleh na sastanku s Blinkenom u Washingtonu

Članovi porodice Shireen Abu Akleh sastali su se s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom kako bi ponovili zahtjeve za postizanje pravde za palestinsko-američku novinarku Al Jazeere, koju su u maju usmrtile izraelske snage.

Lina Abu Akleh, nećakinja ubijene novinarke, rekla je da je porodica na sastanku naglasila potrebu za “američkom istragom koja vodi do stvarne odgovornosti”.

– Iako se obavezao da će se baviti Shireeninim ubistvom, još uvijek čekamo da vidimo hoće li ova administracija smisleno odgovoriti na naše pozive za #JusticeForShireen – napisala je Lina Abu Akleh na Twitteru nakon razgovora s Blinkenom.

Također je ponovila zahtjev porodice za sastanak s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Joeom Bidenom, za koji je rekla da bi to pokazalo da je “Shireenin slučaj prioritet za ovu administraciju”.

Blinken je kazao, ističe Lina Abu Akleh, da je zaštita američkih građana njegova dužnost. “Ništa osim američke istrage koja vodi do stvarne odgovornosti nije prihvatljivo i nećemo stati sve dok ne osiguramo da nijedna druga američka ili palestinska porodica podnese bol koju mi nosimo – napisala je.

Porodica Abu Akleh tražila je sastanak s Bidenom kada je ranije ovog mjeseca posjetio Izrael i okupiranu Zapadnu obalu, ali američki predsjednik nije odobrio njihov zahtjev.

– Budući da predsjednik nije došao nama u Jeruzalem da iz prve ruke čuje našu tugu, bijes i zabrinutost zbog nedostatka reakcije njegove administracije na Shireenino ubistvo, odlučili smo mi doći njemu – kazala je porodica Abu Akleh u izjavi.

Netom prije završetka sastanka, glasnogovornik State Departmenta Ned Price rekao je da će sekretar ponoviti poziv SAD-a na odgovornost u ovom slučaju, a pritom će saslušati i perspektivu Abu Aklehovih porodice.

– Sastank je prilika da porodici prenese poruke – bit će to poruka saučešća, bit će poruka o prioritetu koji pridajemo odgovornosti u budućnosti. Ali ovo također nudi priliku da sekretar čuje njihovu važnu perspektivu i vode dijalog – rekao je Price.

Tokom brifinga za novinare, Price je opetovano spomenuo “odgovornost”, ali nije naveo detalje o tome kako bi takva odgovornost izgledala. Umjesto toga, naglasio je da Washington privatno sarađuje sa svojim “izraelskim i palestinskim partnerima” u ovom slučaju.

State Department priznao je 4. jula da je smrtonosni metak koji je pogodio Abu Akleha vjerovatno došao s položaja izraelske vojske, ali je ubistvo novinarke opisao kao nenamjernu “posljedicu tragičnih okolnosti”. Američka administracija također je saopćila da je “detaljna forenzička analiza” metka zaključila da je bio previše oštećen da bi se utvrdio njegov izvor.

Iako su video snimci, svjedočanstva svjedoka i brojne istrage nezavisnih medija pokazali da nije bilo naoružanih Palestinaca u području gdje je Abu Akleh ubijena, američko saopćenje naglašava kontekst izraelskog napada i pucnjave kao odgovor na “niz terorističkih napada u Izraelu”.

Lina Abu Akleh rekla je za Al Jazeeru da je porodica kritizirala izjavu State Departmenta od 4. jula na sastanku. “To nije bila istraga, a mi smo kazali koliko je ona štetna za istinu”, rekla je.

Upitana je li Bidenova administracija tretirala problem ozbiljno ili je samo pokušavala obuzdati javnu reakciju ubistva, Lina Abu Akleh je rekla: “Nadamo se da ćemo vidjeti značajnu akciju, a ne samo izjave… Želimo vidjeti odgovornost, kako bismo spriječili da se to događa drugima”.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom 15. jula, Biden je obećao da će “nastaviti insistirati na potpunoj i transparentnoj istrazi” za ubistvo novinarke.

No, usred obećanja o kontinuiranoj bezuvjetnoj podršci SAD-a Izraelu na sastancima s izraelskim čelnicima, na kojima ubistvo Abu Akleha nije javno spomenuto, zagovornici slobode medija i palestinskih prava doveli su u sumnju predsjednikovu izjavu.

Odbor za zaštitu novinara (CPJ) “oprezno” je pozdravio Bidenovo obećanje da će osigurati odgovornost za ubistvo. No, navodi da su “razočarani” što se predsjednik nije obvezao na istragu od strane FBI-a niti se sastao s porodicom ubijene novinarke tokom svoje posjete.

– Bidenova administracija mora shvatiti da kampanja za postizanje stvarne pravde za Shireen ne nestaje i da bi bilo kakva percepcija ravnodušnosti prema novinarima bila ogromna medvjeđa usluga ljudskim pravima koja američki predsjednik tvrdi da njeguje – kazao je CPJ kooridnator programa za Bliski Istok i Sjevernu Afriku Sherif Mansour.

U međuvremenu, porodica Abu Akleh naglašava napore Kongresa, uključujući brojna pisma Bidenovoj administraciji, pozivajući na nezavisnu istragu incidenta.

– Vrijedi napomenuti da su do danas 24 američka senatora i 57 članova Predstavničkog doma pozvali Bidenovu administraciju da pokrene temeljitu, vjerodostojnu, nezavisnu i transparentnu američku istragu o ubistvu Shireen – kazali su u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera

About The Author