SLAPP tužbe sve više prijete demokratiji u Evropi

Najveća meta SLAPP tužbi su novinari, medijske kuće, urednici, aktivisti i nevladine organizacije

SLAPP tužbe sve više prijete demokratiji u Evropi
Foto: Media.ba

Koalicija protiv SLAPP ciljanih tužbi u Evropi (CASE) objavila je izvještaj o tim slučajevima za 2023. godinu u kojem je navedeno da je podneseno više od 200 tužbi od prethodnog izvještaja. Izvještaj obuhvata situaciju u 35 zemalja, uključujući sve problematičnije zemlje poput Gruzije i Grčke.

Od 2019. godine CASE sarađuje s Amsterdam Law Clinics na katalogiziranju i analizi SLAPP slučajeva širom Evrope. U martu 2022. godine CASE je objavio rezultate istraživanja temeljene na analizi više od 500 slučajeva SLAPP-a identificiranih u 29 evropskih zemalja što je bio prvi tako opširan i temeljit izvještaj koji ispituje razmjere i uticaj zlouporabe ovih parnica u Evropi.

Među ključnim nalazima izvještajima navedeno je da iz godine u godinu SLAPP tužbe sve veća prijetnja demokratiji u Evropi budući da se CASE-ova baza podataka povećala s 570 slučajeva u 2022. godini na više od 820 slučajeva u 2023. godini.

– Većina tužbi temelji se na državnim zakonima o kleveti ili sličnim odredbama o uvredi ili časti, a srednja vrijednost tražene odštete bila je 15.150 eura. Istovremeno najveća meta SLAPP-ova su novinari, medijske kuće, urednici, aktivisti i nevladine organizacije – istaknuto je.

Kako dodaju iz CASE-a, zlouporabe se najčešće pokreću protiv pojedinaca, što pokazuje koliko je važno da mreža podrške bude dostupna, a najčešći podnosioci takvih tužbi su oni na položajima moći, tačnije poduzeća i političari.

– Značajan broj SLAPP tužbi mapiran je na Malti, u Francuskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Turskoj i Gruziji. SLAPP-ovi uglavnom ciljaju na akcije ili publikacije o korupciji, državnim poslovnim i ekološkim pitanjima – stoji u izvještaju.

Iako podaci ilustriraju prirodu SLAPP tužbi u Evropi i identificiraju uvjete koji obično dovode do njih, oni ne prikazuju puni razmjer problema iz niza razloga, uključujući vjerovatnost neidentificiranih SLAPP tužbi.

Ipak ovaj istraživački izvještaj služi kao prozor u ozbiljnost SLAPP situacije i kao poticaj za raspravu o vitalnoj potrebi za snažnim zakonodavstvom protiv takvih tužbi, saopćila je Evropska federacija novinara (EFJ).

Izvor: EFJ

About The Author