Moskovski sud produžio pritvor američkom novinaru za tri mjeseca

Rusija kaže da se bilo kakva razmjena zarobljenika s SAD-om može razmatrati tek nakon sudske presude

Moskovski sud produžio pritvor američkom novinaru za tri mjeseca

Američkom novinaru Wall Street Journala Evanu Gershkovichu ruski sud produžio je istražni pritvor za tri mjeseca pod optužbom za špijunažu. Pritvor mu je produžen do 30. novembra, iako Gershkovich odbacuje ove optužbe.

One je uhapšen 29. marta u uralskom gradu Jekaterinburgu pod optužbama za špijunažu za koje je predviđena kazna do 20 godina zatvora.

Njegove su novine odlučno odbacile optužbe, a Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju za provođenje “talačke diplomatije”, u vrijeme kada su bilateralni odnosi na najnižoj tački u više od 60 godina.

Sigurnosna služba FSB-a rekla je da je Gershkovich prikupljao podatke o ruskoj vojnoj industriji koji su državna tajna. Kremlj je rekao da je uhvaćen “na djelu”, ali nije pružio nikakve detalje koji bi poduprli tu tvrdnju.

Bijela kuća nazvala je optužbe “smiješnima”, a predsjednik Joe Biden rekao je da je Gershkovichovo pritvaranje “potpuno nezakonito”, uz to još uvijek nije određen datum za suđenje.

Sud do sada nije uvažio dvije žalbe Gershkovicha, u aprilu i junu, protiv njegovog zatvaranja u moskovskom zatvoru Lefortovo, gdje su u sovjetsko vrijeme držani osumnjičenici koje je optužila sigurnosna služba KGB-a.

Američkoj ambasadorici u Rusiji Lynne Tracy dopušteno je da ga posjeti u zatvoru samo tri puta, posljednji put 14. augusta, u gotovo pet mjeseci otkako je uhapšen.

Rusija tvrdi da se bilo kakva razmjena zarobljenika može razmatrati tek nakon sudske presude i to putem posebnog kanala kojim upravljaju sigurnosne službe.

U prošlosti je Rusija pristala na zamjene visokog profila, posljednja se dogodila u decembru 2022. godine kada je razamijenila Brittney Griner, američku košarkašku zvijezdu osuđenu za krivično djelo u vezi s drogom u Rusiji za ruskog trgovca oružjem Viktora Bouta.

Washington je obećao učiniti “što god je potrebno” kako bi vratio kući Gershkovicha i bivšeg marinca Paula Whelana, osuđenog za špijunažu 2020. godine i služi 16 godina u ruskoj koloniji pod optužbama za špijunažu koje on također poriče.

Sjedinjene Države obojicu su označile kao “nepravedno pritvorene”, što znači da smatraju da su optužbe protiv njih lažne i politički motivirane.

Izvor: Reuters

About The Author