Društvena mreža X počinje uklanjati naslove iz novinskih članaka

Prema novim pravilima, korisnici će sami morati da dodaju opis iznad objave sa člankom

Društvena mreža X počinje uklanjati naslove iz novinskih članaka

Društvena mreža X, bivši Twitter, uklanjat će naslove iz novinskih članaka, pošto njen vlasnik Elon Musk želi da motivira novinare da objavljuju članke direktno na ovoj društvenoj mreži.

Kako navodi biznis portal Fortune, novinski članci će se ubuduće pojavljivati na vremenskim linijama korisnika platforme X samo sa naslovnom fotografijom i web adresom (URL), a korisnici će sami morati da dodati opis iznad objave sa člankom.

Ovu promjenu je podstakao sam Musk, koji smatra da će ona “značajno poboljšati izgled” platforme X. Musk je istovremeno apelirao na novinare koji žele više slobode u pisanju i veći prihod da objavljuju svoje tekstove direktno na društvenoj mreži X.

Smatra da članci zauzimaju previše prostora na vremenskoj liniji korisnika X, a ova promjena će omogućiti da više objava stane na isti prostor, zaključuje Fortune.

Do sada su se novi članci pojavljivali kao „kartica“ na vremenskoj liniji korisnika, koja se sastoji od slike, kratkog naslova i opisa.

Format je razvijen kada je ograničenje tweetova na X postavljeno na 140 znakova, a pošto su informacije unutar kartice isključene iz ograničenja broja znakova, postao je važan način dijeljenja informacija na Twitteru.

Međutim, monetizacija sadržaja putem pretplata i prihoda od oglasa dostupna je samo kreatorima sadržaja i novinarima koji plaćaju X Blue – pretplata na platformi od osam dolara mjesečno.

Musk je također optužen da je ciljao novinske kuće i platforme koje mu se ne sviđaju ograničavanjem pristupa njihovim web stranicama i uklanjanjem njihovih verificiranih bedževa.

Izvor: Fortune/Al Jazeera

About The Author