Pokrenuta kampanja ‘Report It’ kako bi svi mogli prijaviti prijetnje novinarima

Od početka 2020. godine na platformu MFRR-a prijavljeno 241 upozorenje iz 30 zemalja

Pokrenuta kampanja ‘Report It’ kako bi svi mogli prijaviti prijetnje novinarima
Foto: Exit.al

Da bismo zaštitili slobodu medija, potrebna nam je tačna slika onih koji tome predstavljaju prijetnju, a da bi se to postiglo potrebno je prikupiti i provjeriti što je više moguće podataka.

Zbog toga je Brzi odgovor medijske slobode (MFRR) pokrenuo kampanju „Report It“ (Prijavi to) kako bi stvorio svijest i potaknuo sve da odigraju ulogu u dokumentiranju i prijavljivanju brojnih kršenja prava počinjenih nad novinarima i medijskim radnicima širom Evrope.

Pogrešno je što su takva kršenja, zlostavljanja i agresije postale toliko česte da su gotovo prihvaćene kao normalne situacije te kroz ovu kampanju, MFRR inzistira na tome da se to ponašanje ne smije normalizirati ili prihvatiti kao cijena novinarstva.

Platforma Mapping Media Freedom (MMF) mjesto je za prijavljivanje svih vrsta prijetnji, uključujući fizičke napade koji zahtijevaju bolničko liječenje, hapšenja i pritvore, zlobne pravne radnje, kampanje uznemiravanja i blaćenja, do pokušaja cenzure novinarskih tekstova.

Sva ta kršenja treba prijaviti, a sve što je potrebno uraditi je unijeti podatke, dok će tim MFRR-a ponuditi direktnu podršku pogođenim medijskim radnicima. To će također pomoći da se jasnije razumiju prijetnje slobodi medija u Evropi.

Od početka 2020. godine na platformu MMF-a prijavljeno je 241 upozorenje iz 30 zemalja, uključujući pokušaje grčke policije da spriječi novinare da razgovaraju s izbjeglicama i tražiteljima azila, napade na novinare tokom protuvladinih demonstracija u Sofiji, uskraćivanje dozvola za emitiranje nezavisnim medijima, te internetsko uznemiravanje novinara u zemljama poput Velike Britanije, Sjeverne Makedonije i Belgije.

Svako upozorenje na takve radnje osigurava da novinari i medijski djelatnici ne moraju patiti u tišini, a  za to je neophodna podrška svih kako bi se osiguralo da se svaki prekršaj prijavi.

Brzi odgovor na medijsku slobodu (MFRR) evropski je mehanizma koji prati i reagira na kršenja slobode medija u državama članicama Evropske unije i zemljama kandidatima za članstvo.

Izvor: Evropska federacija novinara (EFJ)

About The Author