Berlin istražuje ‘pokušaj ubistva’ prognane ruske novinarke

Dva druga novinara u Pragu i Tblisiju mogla bi činiti trio osumnjičenih za trovanje u evropskim prijestolnicama

Berlin istražuje ‘pokušaj ubistva’ prognane ruske novinarke

Njemačka je pokrenula istragu o navodnom pokušaju ubistva ruske novinarke nakon što je pretrpjela simptome koji ukazuju na trovanje.

Elena Kostyuchenko razotkrila je optužbe o ruskim ratnim zločinima u Ukrajini dok je radila za Nobelovom nagradom nagrađenu novinu Novaya Gazeta, sve dok se medije nije bio prisiljen zatvoriti se kao dio oštre informativne akcije Moskve.

Ona je napustila Ukrajinu nakon što joj je rečeno da je čečenskim jedinicama na ruskim kontrolnim tačkama naređeno da je ubiju, a nedavno je otkrila da je doživjela ekstremnu dezorijentiranost, bolove u trbuhu i natečene ekstremitete dok je putovala vozom od Minhena do Berlina.

– Kada sam izašla na željezničkoj stanici, shvatila sam da ne mogu shvatiti kako da stignem kući. Znala sam da moram presjesti na podzemnu željeznicu, ali nisam mogla shvatiti kako – napisala je Kostyjushenko prije dvije sedmice u časopisu n+1.

Istraživačka web stranica The Insider sa sjedištem u Rigi, koja je pomogla povezati navodne napadače s ruskom sigurnosnom službom FSB, izvijestila je da je konsultirala doktore koji vjeruju da je trovanje “jedino objašnjenje” za simptome koje je imala Kostyuchenko.

Nadalje, web stranica je izvijestila da je novinarka bila jedna od troje prognanih ruskih novinara koji su se razboljeli od simptoma trovanja u evropskim prijestolnicama u istom periodu.

Natalia Arno, predsjednica američke Fondacije Slobodna Rusija razboljela se u Pragu u maju 2023. godine, dok se radijska novinarka Irina Babloyan razboljela u Tbilisiju prošlog oktobra.

Njemački tužitelji sada su najavili da će istražiti slučaj Kostychenko – i tretiraju ga kao pokušaj ubistva, potvrdio je glasnogovornik berlinskog tužitelja, ali nisu naveli dodatne detalje.

Kostyuchenko i njezini liječnici isprva su vjerovali da ona pati od dugotrajnih simptoma Covida-19, a do trenutka kada su obavljeni potpuni testovi – u istoj bolnici koja je dala dijagnozu sada zatvorenog ruskog opozicionog čelnika Alekseja Navaljnog – bilo je prekasno za testiranje na ostatke otrova.

Primanje takvih testova u decembru zahtijevalo je od Kostyuchenko da kontaktira policiju, a tužitelji su u maju rekli da su zatvorili slučaj u vezi sa sumnjom na trovanje. No policija je izvijestila da je slučaj ponovno otvoren kako bi se moglo uzeti još uzoraka, a sada dva mjeseca kasnije istražuje pokušaj ubistva.

Kostyuchenko, koja sada skriva svoju lokaciju, rekla je da je uticaj trovanja još uvijek prisutan, jer osjeća iscrpljenost.

Kostyuchenko, koja se pridružila Novaya Gazeti kao tinejdžerska pripravnica, kazala je da je četvero njezinih kolega ubijeno u njezinih 17 godina rada u novinama, što čini sumoran udio od 19 neprocesuiranih slučajeva ruskih novinara koji su ubijeni od prijelaza 20. stoljeća.

Sumnja se da su brojni kritičari Kremlja bili otrovani tokom mandata Vladimira Putina, ponajviše Navalny, kojem je pozlilo na letu iz Sibira za Moskvu u augustu 2020. godine, prije nego što je u komi helikopterom prebačen u Berlin.

Dok je Rusija demantirala da je otrovan, laboratoriji u Njemačkoj, Francuskoj i Švedskoj potvrdili su da je bio otrovan Novičokom. On se vratio u Rusiju i u posljednje dvije godine dobio je tri presude zbog optužbi za koje kaže da su politički motivirane.

Izvor: The Independent

About The Author