Konaković se razgoropadio na novinarku: Vičete na Nikšića, vičete na mene

Ministar vanjskih poslova povišenim tonom dijeli lekcije o pristojnosti i profesionalnosti

Konaković se razgoropadio na novinarku: Vičete na Nikšića, vičete na mene
Foto: Fena

 

Pres-konferenciju predsjednika Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Naroda Pravde Edina Forte, Nermina Nikšića i Elmedina Konakovića održanu 25. augusta obilježila je i rasprava s novinarkom Hayat TV-a.

Novinarka Dženeta Sarić-Kozić prvo je pitala Nikšića o izmjenama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) koji je nazvan evropskim, a u kojem se pak navodi da će se za godinu dana donijeti zakon koji će biti usklađen sa evropskim standardima.

Nikšić je kazao da se radi o pogrešnom tumačenju novinarke, te je pojasnio da u roku od godinu trebaju donijeti novi zakon, a da je i ovaj koji je usvojen usaglašen s predstavnicima Evropske komisije, dok je Forto pojasnio da su oba zakona na listi prioriteta na putu ka Evropskom unijom.

Novinarka je zatim pitala kako komentiraju to što je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predvođen Miloradom Dodikom dobio poziciju direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, s obzirom na to da je ranije SDP govorio da će tražiti tu poziciju, te da nakon imenovanja SNSD-ovog direktora UIO kreće kupovina zgrade u Banjoj Luci.

– Kad nemam priliku da odgovorim Stranci demokratske akcije (SDA), da vama odgovorim – kazao je Nikšić na početku odgovora na pitanje novinarke.

Zatim se burno uključio Konaković, iako pitanje nije bilo postavljeno njemu, te kazao da je on glasao za tu zgradu, a potom se “obrušio” na novinarku.

– A vi radite na televiziji koja je svoja prava prodala Telekomu Srbije. Iz vaše televizije dolaze ovakva kvazipatriotska pitanja. Zgrada UIO bit će upisana kao vlasništvo države. Direktor UIO je bio Hrvat, sad je Srbin, a nas Bošnjaci s vaše televizije optužuju da dajemo bošnjačke pozicije – kazao je.

Potom je dodao da kuća za koju radi pravi od njega izdajnika države za koju je, kaže, krv dao, navodeći da je proveo četiri godine i 22 dana u rovovima što oni koji novinarki pišu pitanja nemaju, a istovremeno stavljaju njegovoj porodici metu na čelo.

Novinarka je potom pitala zašto se tako odnosi prema njoj, na šta je Konaković kazao da se ne obraća njoj nego televiziji za koju radi te je zamolio da ne galami iako je i sam u nekoliko navrata povisio ton. Kazao je i da nikada nije vidio takvo ponašanje na pres-konferenciji.

Ovaj verbalni sukob komentirao je i direktor Hayata Elvir Švrakić odbacujući Konakovićeve tvrdnje, kazavši da oni koji su spremni nasrnuti na novinare trebaju otići s političke scene.

Osvrt je napisala i novinarka Dženeta Sarić-Kozić navodeći da je novinarstvo njen profesionalni izbor te da je educirala sebe i mlađe kolege o uzusima profesije i profesionalnog rada.

– Svašta je stalo u skoro dvije decenije bavljenja novinarskim poslom. Dobiti informacije iz povjerljivih izvora, provjeriti ih, izaći na teren, saslušati sagovornike, postaviti im pitanja, napisati tekst, napraviti finalni proizvod – napisala je.

Za sagovornike kaže da oni mogu ignorirati pitanje, praviti se da na pitanje ne znaju odgovor, jednostavno odgovoriti, poslati odgovor naknadno, ali da joj nikada ne mogu reći da joj je pitanje isporučeno u ruke od treće osobe.

– Situacija u kojoj se na moje pitanje upućeno federalnom premijeru Nikšiću u prvi kadar dolazi Konaković jer on mora zaključiti svačiju rečenicu, pa dovesti u pitanje i moje pitanje, što nije nešto neviđeno. On to radi često, po uzoru na svog koalicionog partnera Dodika, u čijoj je režiji pokrenuta i reklo bi se završena priča o kriminalizaciji klevete – navela je.

Umjesto da odgovori šta je sve isporučeno SNSD-u i HDZ-u od javnih funkcija, institucija, infrastrukture, okarakterizirao ju je kao poslušnika i nekoga ko ga navodno naziva izdajnikom, napisala je, tvrdeći da to nikad nikome indirektno, a kamoli direktno nije niti rekla niti napisala.

Izvor: Slobodna Bosna/Hayat

About The Author