Saudijski dužnosnik negira prijetnje smrću upućene UN-ovoj istražiteljici

Krajem prošlog mjeseca Washington je objavio dugo odgađan obavještajni izvještaj koji princa Mohammeda optužuje za odobravanje Khashoggijevog ubistva

Saudijski dužnosnik negira prijetnje smrću upućene UN-ovoj istražiteljici

Visoki saudijski dužnosnik odbacio je tvrdnje da je uputio prijetnju smrću istražiteljici Ujedinjenih nacija Agnes Callamard nakon njene istrage ubistva novinara Jamala Khashoggija 2018. godine.

Na sastanku s dužnosnicima UN-a u Ženevi u januaru 2020. godine, visoki saudijski dužnosnik dva puta je zaprijetio da će se Callamard “zbrinuti” ako je Ujedinjeni narodi ne sputaju, piše Guardian.

Bez imenovanja saudijskog dužnosnika, Callamard – specijalna izvjestiteljica UN-a za izvansudska i samovoljna pogubljenja – kazala je britanskim novinama da su taj komentar njezine kolege iz Ženeve shvatile kao “prijetnju smrću”.

Šef komisije za ljudska prava Saudijske Arabije Awwad Alawwad kazao je da su Callamard i dužnosnici UN-a vjerovali da je prijetnje uputio on.

– Najoštrije odbacujem takve tvrdnje. Iako se ne mogu sjetiti tačnih razgovora, nikada ne bih prijetio bilo kojem pojedincu kojeg je imenovao UN ili bilo kome drugom. Razočaran sam da se sve što sam rekao može protumačiti kao prijetnja – napisao je Alawwad na Twitteru, bivši ministar medija Kraljevine.

Khashoggi, kritičar Saudijske Arabije koji je pisao za The Washington Post, ubijen je i raskomadan unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.

Stravično ubistvo saudijskih agenata okaljalo je ugled de facto vladara prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i stavilo Kraljevstvo u najveću diplomatsku krizu u posljednjih nekoliko godina.

Callamard u izvještaju, objavljenom u junu 2019. godine, navodi da postoje “vjerodostojni dokazi” da su najviši saudijski dužnosnici, uključujući i princa Mohammeda, odgovorni za ubistvo novinara.

Krajem prošlog mjeseca Washington je objavio dugo odgađan obavještajni izvještaj koji princa Mohammeda optužuje za odobravanje Khashoggijevog ubistva. Izvještaj je izazvao prijekor Rijada, koji je snažno odbacio takvu ocjenu.

Međutim, Washington nije izrekao sankcije za prijestolonasljednika, a Callamard je američko nečinjenje prema princu Mohammedu nazvala “krajnje zabrinjavajućim”.

– Po mom je mišljenju izuzetno problematično ako ne i opasno priznati nečiju krivnju, a zatim nekome reći da nećemo ništa poduzeti – naglasila je.

Izvor: AFP/France24

About The Author