RTRS I BNTV: Hvala Srbiji na svemu, ali…

Srbija nesebično pomaže zdravstveni sistem Republike Srpske, ali i Federacije BiH. To je gest koji zaslužuje i pohvale i zahvale, što ne znači da se smije zaobići pitanje zašto entitetske vlasti i institucije rade tako malo

RTRS I BNTV: Hvala Srbiji na svemu, ali…

RTRS: Hrišćanski zdrave porodice

  1. – 28. mart 2021.

NESPREMNA ENTITETSKA VLAST: Od početka izbijanja pandemije, Srbija „na životu“ održava zdravstveni sistem bh. entiteta Republika Srpska. Prije godinu dana počelo je s donacijama stetoskopa, stalaka za infuziju, maski, rukavica… Nastavilo se lijekovima, respiratorima, bolničkim krevetima, cjepivima. I bez obzira na političku pozadinu ove pomoći, treba je pozdraviti.

No ono što bi trebalo, a javni servis ne otvara, jeste pitanje šta je vlast Republike Srpske činila prethodnih godina kako bi osigurala samoodrživ sistem javnog zdravstva. Odnosno, kako je napravljeno preko milijardu konvertibilnih maraka duga zdravstva RS-a i ko je za to odgovoran, te preko 600 miliona maraka za izgradnju i opremu UKC Banjaluka i novih bolnica, kada su potpuno nespremni dočekali prvu kriznu situaciju u kojoj su se našli.

PROTESTNO OKUPLJANJE: Prvi radni dan nedjelje iza nas počeo je djelimičnim „zaključavanjem„ u bh. entitetu Republika Srpska u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusom. Pod ključem su se našli ugostitelji, te vlasnici frizerskih i kozmetičkih salona koji su nezadovoljstvo izrazili na protestima u Banjaluci 22. marta.

Pukim slučajem izbjegnut je ozbiljan sukob nezadovoljnih poduzetnika i njihovih radnika i pripadnika žandarmerije RS koja je izašla pod punom opremom da „odbrani sjedište predsjednice RS-a“. Protestno okupljanje za cilj je imalo ključno pitanje: hoće li i u kojoj mjeri Vlada RS subvencionirati one djelatnosti čiji je rad zabranjen? No u izvještaju koji je predočen gledateljima, fokus je na izjavi Željke Cvijanović, kojoj su zasmetale „neprimjerene poruke koje su okupljeni skandirali“. O kakvim porukama je riječ, gledatelji nisu čuli.

BEZ NAKNADA: Kao što su izostavljeni i podaci o tome da Vlada RS pojedinim poslodavcima iz sektora uslužnih i zanatskih djelatnosti nije isplatila ni naknade za cjelokupan period prošlogodišnjeg zaključavanja. A to je bio i razlog nastavka protesta ugostiteljskih radnika u pojedinim gradovima RS-a. Koji obećanjima više ne vjeruju. Ali o tome nije zabilježena nijedna vijest u emitovanim dnevnicima.

NEPRIMJERENI KOMENTARI: U Dnevniku 26. marta otvorena je tema o etničko-stranačkom aspektu kadrova na rukovodećim funkcijama u Ministarstvu vanjskih poslova BiH resorne ministrice Bisere Turković. Tema je bitna, ali, nažalost, po ko zna koji put bačena u sjenu nepotrebnim i neprimjerenim komentarima Branke Kusmuk. No bilo bi zanimljivo vidjeti kako se kadroviranje vrši i u ostalim državnim ministarstvima, imaju li se u vidu činjenice da se sve bitne pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti od državnog do lokalnih nivoa u pravilu dijele po istoj matrici koju primjenjuje Turković.

DA NAS BUDE VIŠE: Oštra Luka bila je do izbijanja rata sastavni dio Opštine Sanski Most. Nakon dejtonske teritorijalne podjele BiH, taj dio Sanskog Mosta pripao je bh. entitetu Republika Srpska, koji je formirao opštinu s nešto više od 2.000 stanovnika. Bez privrednih kapaciteta i bilo kakvih ekonomski održivih programa, stanovništvo se iseljava, pa je na ideju lokalnih vlasti i Srpske pravoslavne crkve formirano Udruženje građana „Da nas bude više“. Cilj je, navodi se, promovisati „zdrave hrišćanske porodice“. Ima li se na umu jasan stav SPC-a šta misli o pripadnicima i pravima LGBT zajednice, promocija „zdravih hrišćanskih porodica“ ne čudi. No bilo bi nam daleko draže da su lokalne vlasti, SPC i u konačnici novinari Dnevnika prepoznali stvarne uzroke sve lošije demografske slike ne samo u Oštroj Luci nego i širom RS-a i time se pozabavili.

Ocjena: 1

 

BNTV: Nepovjerenje u vladina obećanja

  1. – 28. mart 2021

TEMELJIT PREGLED STANJA: Izvještaji o novom talasu pandemije koronavirusa koji se nezaustavljivo širi Bosnom i Hercegovinom, sve više pacijenata s teškim oblicima bolesti te apeli zdravstvenih radnika na građane da pridržavanjem epidemioloških mjera sačuvaju sebe i druge dominirali su izvještajima emitovanim prošle nedjelje.

Za razliku od RTRS-a, gledateljima se na dnevnoj osnovi prezentuju podaci o broju novozaraženih i preminulih u cijeloj BiH, a potom i blok vijesti o stanju u regionu, jer je evidentno da zbog kretanja stanovništva i virus cirkuliše i nije ga moguće zaustaviti na granicama naše zemlje.

Da li su uzročnici bržeg širenja koronavirusa u Republici Srpskoj ugostiteljski objekti, tržni centri, frizerski saloni, škole i univerziteti, pitanje je bez odgovora. Vlada RS, nakon višenedjeljnog odugovlačenja i ignorisanja upozorenja medicinske struke, odlučila se za djelimični lockdown, koji je izazvao revolt među onima kojima je rad zabranjen.

SLIJEDI LI TALAS OTKAZA? Očekivano, svi kojima je rad zabranjen, tvrde da nisu bili izvor novih klastera, od Banjaluke, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Višegrada… Protestovali su zbog toga ugostitelji, frizeri, kozmetičari. Osim pukog prenošenja vijesti, novinari Dnevnika su ušli u srž problema, a to je nepovjerenje onih kojima je rad zabranjen da Vlada RS neće ispuniti data obećanja o isplati plata, poreza i doprinosa, što bi u konačnici moglo rezultirati talasom otkaza.

Iako su predstavnicima vlasti Republike Srpske usta puna brige o svom narodu, o tome kako taj „njihov narod“ živi svjedoče primjeri koje novinari BNTV-a donose u dnevnicima svake sedmice. Jedan od takvih primjera jeste i priča o jedanaestočlanoj porodici Đuričić kojoj je isključena struja zbog duga od 300 KM. Kako je živjeti bez tople vode, frižidera, svjetla, veš-mašine, u uvjetima kada je jedini siguran prihod porodice dječji dodatak i nadnice koje otac donosi, vlast se ne pita. Ne pitaju se ni oni koji se, kad god i gdje god stignu, na sav glas zalažu za veći natalitet i „tradicionalnu hrišćansku porodicu“, ali samo deklarativno.

Ocjena: 6

I u ovom izvještaju ponovit ćemo da je pogoršana epidemiološka situacija izazvana koronavirusom u drugi plan stavila sva ostala dešavanja. No život nije stao, a za većinu građana sve je teži iz dana u dan, i to su teme kojima se bavilo uredništvo Dnevnika BNTV-a. Na drugoj strani, RTRS ostaje dosljedan nalaženju i odabiru samo onih tema koje dodatno podgrijavaju međunacionalne tenzije, s evidentnom namjerom skretanja pažnje javnosti s ključnih egzistencijalnih problema.

 

 

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

O tome koliko su vlasti BiH, od državnih do entitetskih, nesposobne da se brinu za građane koji su ih birali i čiji (ne)rad su odavno preplatili, najzornije su svjedočili izvještaji emitovani u dnevnicima 26. i 28. marta o više hiljada bh. građana koji su iskoristili mogućnost da se protiv koronavirusa cijepe, bez prethodnih administrativnih procedura, u Beogradu.

 

Minus sedmice

RTRS

Branka Kusmuk uvijek je u stanju otići i korak dalje i od svake teme o kojoj „izvještava“ sačiniti komentar kojim krši sve principe profesionalnog izvještavanja. Istina, vokabular koji koristi manje-više je isti i sastoji se od brižljivo smišljenih uvreda upućenih na račun probosanskih političara, intelektualaca, javnih radnika. Primjer koji izdvajamo odnosi se na istup lidera SDA Bakira Izetbegovića pred Krugom 99, na kojem je govorio o svom viđenju mogućeg ustavnog preustrojstva BiH. Šta je Izetbegović kazao, jedva se moglo naslutiti, jer, navodi Kusmuk, „Bakir je koronavirus prebolovao, ali za patološki sarajevski virus lijeka nema“. Potom dodaje da je lider SDA, kojeg imenuje isključivo kao Bakir, nositelj „mitskog patriotskog certifikata, koji rješava halucinogene istorijske misterije“. A članovi Kruga 99 tek su „snishodljivi trudbenici“.

Kada bi Regulatorna agencija za komunikacije radila posao za koji je plaćena iz džepova svih građana BiH, ovakav način rada Javnog RTV servisa Republike Srpske bio bi sankcioniran. No ima li se u vidu činjenica da na čelu RAK-a sjedi čovjek za čijeg je mandata na čelu RTRS-a Kusmuk na identičan način kršila sve norme profesionalnog izvještavanja, bilo koju vrstu sankcija, sa žaljenjem konstatujemo, izlišno je očekivati.

 

BNTV

Nijedan izvještaj.

About The Author