Čengić traži da se platforme i društvene mreže proglase javnim mjestom

Napominje da je zabranjeno bilo koga vrijeđati ili napadati na ulici, ali se policija suočava s problemima kada nasilje pređe na internet

Čengić traži da se platforme i društvene mreže proglase javnim mjestom

Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Irfan Čengić, pokrenuo je inicijativu da internet platforme i društvene mreže budu proglašene javnim mjestom, a inicijativa je proslijeđena i svim kantonalnim vladama.

Čengić ističe da to ne znači ograničavanje ljudskog prava na slobodu govora već provođenje zakona kojim će se vrijeđanje, napadi i prijetnje kažnjavati.

– Ako vas vrijeđam i napadam ovdje, pozvat ćete mi policiju i bit ću kažnjen. Ako odem na Facebook gdje imam 25.000 pratitelja i kažem sve najgore o vama i prijetim vam, meni ne može niko ništa jer se internet ne tretira kao javno mjesto – pojasnio je.

Napominje da je mnogo  mladih žena i pripadnika marginaliziranih grupa suočen s uvredama i prijetnjama i govorom mržnje, a policije kaže da ne može reagirati na online vrijeđanje i prijetnje.

Podsjeća da se zadnjih 20 godina nije dodatno definiralo šta je govor mržnje i vrijeđanje te je istaknuo kako se slučaj Jasmina Mulahusića tretira krivičnim zakonom jer je širio nacionalnu mržnju i ugrožavao sigurnost, te da to nema veze s prekršajima.

– Zabranjeno je da bilo koga vrijeđate ili napade na ulici, ali se policija suočava s problemima kada nasilje pređe na internet – dodao je Čengić, podsjećajući da se u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska ovaj zakon provodi od 2015. godine te su prijetnje i uvrede na internetu kažnjive.

Kaže da je ista situacija i u Republici Hrvatskoj gdje je kao i u RS-u ozbiljan niz prekršaja procesuiran iako to ne može zaustaviti nasilje na internetu.

-Ljudima je zanimljivo kada neko političare vrijeđa, ali imali smo slučaj kolegice Sanele Prašović Gadžo koja je dobila prijetnje smrću, uvrede i fotomontaže zbog političkog djelovanja. Koliko je novinara bilo na meti. Kritika nije problem, problem su uvrede. Političari imaju kome da se obrate, ali većina građana nema – zaključio je Čengić.

Izvor: N1

About The Author