Sindikat strahuje da bi digitalni dvojnici holivudskih glumaca mogli živjeti zauvijek

Holivudski studiji tvrde da trenutni prijedlog ograničava upotrebu digitalne replike na film za koji je angažiran glumac

Sindikat strahuje da bi digitalni dvojnici holivudskih glumaca mogli živjeti zauvijek

Poput zapleta iz antologijske televizijske serije “Black Mirror”, Screen Actors Guild (SAG), sindikat filmskih djelatnika, kaže da se bori s producentskim studijima za kontrolu nad digitalnim replikama izvođača koje bi se mogle koristiti zauvijek.

Umjetna inteligencija postala je osjetljivo pitanje za filmske i televizijske glumce, koji se boje da bi se umjetna inteligencija mogla koristiti za dupliciranje njihovih glasova i ostalih sličnosti.

Glumci su razgovarali s holivudskim studijima kako bi uspostavili kontrolu nad načinom na koji se te digitalne simulacije koriste na ekranu. To je jedna od nekoliko spornih tačaka u pregovorima o ugovoru s holivudskim studijima, koji su ove sedmice završili bez dogovora.

AMPTP, grupa koja pregovara u ime Walt Disneya (DIS.N), Netflixa (NFLX.O) i drugih velikih studija i servisa za streaming, rekla je da je pristala na “revolucionarni prijedlog u vezi s korištenjem umjetne inteligencije” koji bi zaštitio digitalnu sličnost izvođača.

Takva bi zaštita, istaknuli su studiji, uključivala dobivanje pristanka glumca za stvaranje i korištenje digitalne replike ili digitalnu promjenu njihove izvedbe.

– Oni predlažu da se naši izvođači u pozadini mogu skenirati, da budu plaćeni jednodnevnom plaćom, a njihova bi kompanija trebala posjedovati taj sken njihove slike i koristiti ga zauvijek – rekao je glavni pregovarač SAG-AFTRA-e Duncan Crabtree-Ireland.

– Dakle, ako mislite da je to revolucionaran prijedlog, predlažem da ponovno razmislite – naveo je.

AMPTP je rekao da je tvrdnja SAG-AFTRA-e da se digitalne replike glumaca mogu trajno koristiti bez pristanka ili naknade lažna.

Rečeno je da bi trenutni prijedlog ograničio upotrebu digitalne replike na film za koji je angažiran glumac. Svako drugo korištenje zahtijevalo bi pristanak tog glumca i pregovaranje za korištenje, uz minimalno plaćanje, rekli su studiji.

SAG-AFTRA, najveći holivudski sindikat koji predstavlja 160.000 filmskih i televizijskih glumaca, najavio je da će njegovi članovi stupiti u štrajk.

Izvor: Reuters

About The Author