Novinar Radija Slobodna Evropa osuđen na šest godina zatvora u Belorusiji

Kuznječik je jedan od trojice novinara RSE koji su trenutno zatvoreni u Bjelorusiji

Novinar Radija Slobodna Evropa osuđen na šest godina zatvora u Belorusiji

Andrej Kuznječik, novinar bjeloruskog servisa Radija Slobodna Evropa (RSE), osuđen je na šest godina zatvora pod optužbom da je učestvovao u stvaranju ili bio dio ekstremističke organizacije.

Kuznječik je prvi put je uhapšen 25. novembra 2021. godine dok je vozio bicikl u blizini svoje kuće u Minsku i od tada je u pritvoru.

Nakon što je izdržao dvije uzastopne administrativne kazne od 10 dana za “huliganizam”, bjeloruske vlasti su 23. decembra 2021. godine pokrenule krivični postupak po neodređenim optužbama protiv njega, na dan kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova dodalo Bjelorusku službu RSE u svoj registar ekstremističkih organizacija.

Optužbe protiv Kuznječika ostale su nepoznate do kraja maja 2022. godine, zbog sudske naredbe o zabrani komentiranja slučaja.

Prema riječima članova njegove porodice, regionalnom sudu u Mogiljovu trebalo je svega nekoliko sati za vođenje ovog slučaja 8. juna prije nego što je u presudi izrekao šestogodišnju kaznu zatvora za novinara.

Predsjednik i izvršni direktor RSE-a Jamiea Flyja je rekao da je novinar “osuđen po smiješnim optužbama na suđenju iza zatvorenih vrata, koje je završeno za nekoliko sati”.

– Znakovito je da su se optužbe protiv njega pojavile tek krajem maja, više od šest mjeseci nakon što je prvi put uhapšen. Zahtijevamo Andrejevo momentalno oslobađanje – podvukao je Fly.

Kuznječik je jedan od trojice novinara RSE koji su trenutno zatvoreni u Bjelorusiji. Sud u Minsku je 10. maja odbio žalbu Aleha Hruzdžiloviča i potvrdio kaznu od 18 mjeseci zatvora.

Vrhovni sud Bjelorusije je 31. maja saslušao žalbu Ihara Losika, odbacivši je sljedećeg dana i potvrdio njegovu 15-godišnju kaznu.

Bjeloruski servis RSE, lokalno poznat kao Radio Sloboda, sa mjesečnom prosjekom od 33 miliona posjeta na svojim web siteovima i 59 miliona pregleda stranica, prvi je put osnovan 1954. godine.

Izvor: RSE

About The Author