U Haagu otvoren Tribunal za ubijene novinare

Na ročišta bit će pozvano trinaest svjedoka koji će svjedočiti o obrascima nasilja, uzrocima nekažnjivosti i odgovornosti država

U Haagu otvoren Tribunal za ubijene novinare
Foto: EU-OCS

U neviđenom nastojanju da se postigne pravda u ubijanju novinara, tri vodeće grupe za slobodu medija pokrenule su Narodni sud kako bi vlade pozvale na odgovornost. Tribunal se oslanja na istrage i visokokvalitetne pravne analize koje uključuju specifične slučajeve u tri zemlje.

Nasilje nad novinarima je u porastu širem svijeta. Od 1992. godine ubijeno je više od 1.400 novinara, a u osam od deset slučajeva kada je novinar ubijen, ubice su oslobođene. Kao odgovor na ovu tekuću krizu nekažnjivosti, Narodni sud za ubistva novinara, na čelu s Free Press Unlimited (FPU), Odborom za zaštitu novinara (CPJ) i Reporterima bez granica (RSF) službeno je počeo s radom.

Na početnom ročištu bit će pozvano trinaest svjedoka koji će svjedočiti o obrascima nasilja, uzrocima nekažnjivosti i odgovornosti država. Glavna tužiteljica, poznata međunarodna advokatica za ljudska prava Almudena Bernabeu, službeno će uručiti optužnicu vijeću sudaca.

Optužnica sadrži optužbe protiv vlada Šri Lanke, Meksika i Sirije zbog propusta da isporuče pravdu za ubistva Lasanthe Wickrematunge, Miguela Ángela Lópeza Velascoa i Nabila Al-Sharbajia.

Stotine učesnika iz cijelog svijeta čut će svjedočanstva čelnika u borbi za slobodu medija, uključujući dobitnicu Nobelove nagrade za mir i poznatu novinarku Mariju Ressu o prijetnjama s kojima se suočava kao odmazdama za svoj rad.

Ostali svjedoci su Matthew Caruana Galizia, novinar i sin ubijene malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, istraživačka novinarka Pavla Holcová, kolegica ubijenog slovačkog novinara Jána Kuciaka i Hatice Cengiz, zaručnica ubijenog saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Narodni sudovi osmišljeni su tako da pozivaju države na odgovornost za kršenje međunarodnog prava izgradnjom javne svijesti i generiranjem legitimnih dokaza, te igraju važnu ulogu u osnaživanju žrtava i bilježenju njihovih priča.

Narodni sud za ubistva novinara sastoji se od pet ročišta, koji se održavaju od 2. novembra 2021. godine do 3. maja 2022. godine i optužit će vlade Šri Lanke, Meksika i Sirije na tri odvojena ročišta za neuspjeh u ostvarivanju pravde za ubistva Lasantha Wickrematunge, Miguela Ángela Lópeza Velascoa i Nabila Al-Sharbaji.

Svaki od ovih slučajeva obilježen je kontinuiranom nekažnjavanjem, što odražava širi obrazac nasilja nad novinarima. Detaljnim dokumentiranjem ovih slučajeva bit će ilustrirani načini na koje te države ne poštuju svoje obveze prema međunarodnom pravu ljudskih prava, kao i učinak nekažnjivosti na žrtve, novinarske zajednice i društva.

– Sloboda izražavanja je bitno ljudsko pravo. Pa ipak, alarmantna je učestalost teških prekršaja počinjenih protiv novinara u kombinaciji s prevladavajućom visokim nivoom nekažnjivosti. Vrijeme je da države budu pozvane na odgovornost – kazala je Almudena Bernabeu, tužiteljica Narodnog suda za ubistva.

Hatice Cengiz, akademska istraživačica i zaručnica Jamala Kashoggija kaže da učestvuje u radu tog suda kako bi se otkrila istina o tome kako su novinari na meti nelegitimnih vlada koje imaju toliko toga za skrivati.

– Odlučio sam učestvovati u Tribunalu jer sam zabrinut zbog napada država na naša demokratska prava. Državnost je oružje koje treba koristiti za odbranu sloboda mnogih. Gdje god se novinari ubijaju dok izvještavaju o korupciji i organiziranom kriminalu, to je znak da se državnost umjesto toga koristi za zaštitu interesa nekolicine – kazao je Matthew Caruana Galizia, novinar i direktor Fondacije Daphne Caruana Galizia.

Izvor: RSF

About The Author