Rusija protjerala dopisnika nizozemskih novina

Ministarstvo vanjskih poslova uskratilo mu je vizu i ima tri dana da napusti zemlju

Rusija protjerala dopisnika nizozemskih novina
Foto: USA Today

Rusija je protjerala novinara nizozemskih novina zbog “administrativnih prekršaja”, javila je ta publikacija u četvrtak, u drugom takvom potezu protiv zapadne medijske organizacije u proteklim mjesecima.

Moskva je uskratila vizu dopisniku novina Volkskrant, Tomu Venninku, i zabranila mu je ulazak u zemlju do januara 2025. godine, pišu novine.

Vennink 2019. godine nije registrirao svoju kućnu adresu kod vlasti, i u 2020. godini je novčano kažnjen zbog obilaska provincije bez odobrenja lokalnih vlasti.

Novinarka BBC-ja Sarah Rainsford, jedna od dvoje moskovskih dopisnika britanskog emitera programa, trajno je protjerana u augustu.

Vennink je izvještavao za Volkskrant od 2015. godine i nije imao problema u produžavanju važenja svoje novinarske akreditacije u prethodnim godinama.

– On je čuo u ponedjeljak da mu je Ministarstvo vanjskih poslova uskratilo vizu i da ima tri dana da napusti zemlju – navode novine, ali ruski zvaničnici nisu bili odmah dostupni za komentar.

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da žali zbog odluke Moskve.

– Nije prihvatljivo za Nizozemsku da se njen novinar protjera iz druge zemlje mimo svoje volje – izjavio je odlazeći ministar vanjskih poslova Ben Knapen.

Diplomatski odnosi između Nizozemske i Rusije zategnuti su u posljednjim godinama, dok nizozemska vlada optužuje Moskvu za obaranje aviona 2014. godine malezijske aviokompanije Malaysia Airlines na letu MH17 iznad istočne Ukrajine.

Suđenje je u toku u Nizozemskoj za trojicu Rusa i Ukrajinca navodno umiješanih u raketni napad koji je raznio avion iznad teritorije pod kontrolom proruskih separatista koji se bore protiv ukrajinskih vladinih snaga.

Gotovo dvije trećine od 298 ljudi koji su bili u avionu su nizozemski državljani, dok Rusija negira umiješanost u napad.

Izvor: Reuters

About The Author