Rusija proglasila još novinara stranim agentima

Na popisu je bila i Maria Borzunova, reporterka nezavisnog kanala TV Dozhd, koji je i sam proglašen stranim agentom

Rusija proglasila još novinara stranim agentima
Foto: 4Liberty.eu

Rusija je proglasila jednog istaknutog novinara, video blogera i šest drugih medijskih osoba “stranim agentima” u posljednjem u nizu takvih poteza za koje kritičari kažu da su osmišljeni da uguše neslaganje.

Na proširenom popisu, koji je Ministarstvo pravosuđa objavilo kasno u petak, nalazi se Elizaveta Osetinskaya, bivša glavna urednica nekoliko ruskih poslovnih novina koje su objavile izvještaje o komercijalnim interesima ljudi bliskih predsjedniku Vladimiru Putinu.

Izraz “strani agent” nosi negativne konotacije iz sovjetskog doba i podvrgava one koji su tako označeni strogim zahtjevima finansijskog izvještavanja. Također ih obavezuje da sve što objave stave objašnjenje da se odriču od odgovornosti navodeći da su strani agenti.

Na popisu je i Maria Borzunova, reporterka nezavisnog kanala TV Dozhd, koji je i sam proglašen “stranim agentom” prošlog augusta i obustavio je rad nakon što je Rusija blokirala pristup svojoj web stranici u martu.

Evgeny Ponasenkov, pisac i video bloger, poznat po duhovitim nepredviđenim primjedbama koje ciljaju na vladu na društvenim mrežama i talk-showovima na državnim TV kanalima, također je proglašen “stranim agentom”.

Izvor: Reuters

About The Author