Ministarstvo pravosuđa SAD-a više neće tražiti od novinara da otkriju svoje izvore

Radi se o promjeni dugogodišnje prakse

Ministarstvo pravosuđa SAD-a više neće tražiti od novinara da otkriju svoje izvore
Foto: Study Breaks Magazine

Ministarstvo pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država najavilo je da više neće koristiti sudske pozive ili druge pravne metode u istragama curenja informacija kako bi došli do izvora koje su novinari koristili za objavu priča.

– Ministarstvo pravosuđa, uz promjenu svoje dugogodišnje prakse, neće tražiti obavezni pravni postupak u istragama curenja informacija radi dobivanja izvornih informacija od novinara koji rade svoj posao – kazao je glasnogovornik Anthony Coley.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je 21. maja da neće dopustiti Ministarstvu pravosuđa da zaplijeni zapise telefona i e-mailove novinara, nakon što je odjel otkrio dva slučaja u kojima je to pokušao učiniti za vrijeme administracije Donalda Trumpa.

– Ministarstvo cijeni slobodu medija, štiteći vrijednosti prvog amandmana i predan je poduzimanju svih odgovarajućih koraka kako bi osiguralo nezavisno novinarstvo – dodao je Coley.

Ministarstvo pravosuđa sedmica je u zaglibilo je u kontroverzi nakon što su mediji objavili korake koje su poduzimali u prošloj administraciji kako bi potajno pokušao zaplijeniti zapise telefona i e-mailove novinara.

Čelnici novinskih kuća i zagovornici Prvog amandmana tvrdili su da vlada pokušava identificirati izvore novinara, odvratiti druge dužnosnike od razgovaraju s medijima i otkrivaju važne informacije o aktivnostima koje finansiraju porezni obveznici.

Kontroverze su dosegle krajnju tačku kada je New York Times izvijestio da je jedan od njegovih najviših advokata otkrio da je njemu i drugima sudac zabranio otkrivanje sudskog naloga u kojem se traži evidencija e-mailova.

Demokratska i republička administracija koristile su se sudskim pozivima i nalozima kako bi pribavile novinarske evidencije u pokušaju da identificiraju izvore koji su otkrili tajne podatke.

Međutim, ova praksa je ponovo bila pod nadzorom nakon što su iz Ministarstva pravosuđa upozorili novinare The Washington Posta, CNN-a i New York Timesa da su njihovi telefonski zapisi pribavljeni u zadnjoj godini mandata Trumpove administracije.

Izvršni direktor Odbora novinara za slobodu štampe Bruce D. Brown pozdravio je promjenu politike Ministarstva pravosuđa naglašavajući da ipak ostaju otvorena ozbiljna pitanja o tome šta se tačno dogodilo u svakom od pojedinačnih slučajeva.

Izvor: The Washington Post

About The Author