WhatsApp blokirao naloge novinarima iz Pojasa Gaze

Ovo nije prvi put da su palestinski novinari lišeni pristupa WhatsAppu u vrijeme kada se događaju mnogi događaji i kada je njihovo praćenje od presudnog značaja

WhatsApp blokirao naloge novinarima iz Pojasa Gaze

Bez ikakvog objašnjenja, WhatsApp je blokirao naloge mnogih palestinskih novinara u pojasu Gaze nakon prekida vatre između Izraela i Hamasa 21. maja zbog čega su Reporteri bez granica (RSF) izrazili žaljenje jer blokiranje ima za posljedicu cenzuru palestinskih novinara.

– Vašem je telefonskom broju zabranjeno korištenje WhatsAppa. Za pomoć kontaktirajte podršku – jedina je poruka, bez ikakvog drugog objašnjenja, s kojom su mnogi Palestinci, uključujući najmanje sedam novinara u pojasu Gaze, saznali da više ne mogu koristiti uslugu razmjene poruka.

Ta zabrana uključuje petoricu novinara koji rade za katarski TV kanal Al Jazeera – Wael Al-Dahdouh, Hisham Zaqout, Khaled Lubbad, Moamin Al-Shrafi i Heba Akkila – i dva novinara koji rade za agenciju France Presse – Sakher Abu El-Oun i Adel Zaanoun.

Svi su oni bili članovi grupa za razmjenu informacija koje su postale još aktivnije nego inače od početka oružanih sukoba između Hamasa i izraelskih oružanih snaga 10. maja.

– Naš se rad obično sastoji od objavljivanja informacija na grupama i komunikaciji s kolegama i novinarima u svrhu praćenja događaja – kazao je Zaanoun kojem je zabranjen pristup WhatsAppu.

Dahdouh je pokušao kontaktirati WhatsApp kako bi doveo u pitanje odluku o blokiranju njegovog računa, ali nikada nije dobio odgovor. Njegov je nalog ipak vraćen tri dana kasnije, nakon što se za njega zauzelo sjedište Al Jazeere u Dohi.

Ovo nije prvi put da su palestinski novinari lišeni pristupa WhatsAppu u vrijeme kada se događaju mnogi događaji i kada je njihovo praćenje od presudnog značaja.

U novembru 2019. godine, tokom izraelske protuofenzive kao odgovor na raketnu vatru, bili su blokirani WhatsApp računi BBC-jevom šefu arapskog ureda Rushdiju Abu Aloufu, freelance fotoreporteru Nahedu Mansouriju, izvjestitelju Eye Media Jihadu Baroudu, izvjestitelju Smart Media Alaa Abu Mohsenu, fotografima AFP-a Saidu Khatibu i Mostafi Haboushu, fotoreporterima turske novinske agencije Anadolu.

– Ovaj novi val zabrana novinarima pokazuje da su algoritmi koje WhatsApp koristi manjkavi. Pozivamo WhatsApp da bude transparentniji u pogledu razloga blokiranja korisnika i da poboljša postojeće mehanizme žalbi kako bi novinari koji se oslanjaju na WhatsApp mogli dijeliti informacije i dobili pristup svojim računima – kazala je voditeljica tehničkog odjela RSF-a Iris de Villars.

Voditeljica Odjela RSF-a za Bliski Istok Sabrina Bennoui istaknula je da palestinski novinari mogu biti blokirani i kada koriste druge digitalne alate što je situacija koja ne postoji nigdje drugdje na Bliskom istoku.

WhatsApp je blokirao 20 računa u maju 2021. godine, dok je 80 samovoljno blokirano tokom prethodne izraelske vojne operacije u novembru 2019. godine. Ove blokade pogađaju ne samo Palestince u pojasu Gaze nego i na Zapadnoj obali i u dijaspori. Također, više od hiljadu palestinskih naloga na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu blokirano 2020. godine.

Kada se RSF zatražio odgovor od WhatsAppa, oni su odbacili bilo koji oblik cenzure ističući da zabranjuju račune u skladu s važećim zakonom i njihovim politikama, a u ovom je slučaju blokade su nenamjerno uticale na nekoliko novinara.

– Na WhatsApp se oslanjaju novinari širom svijeta i posljednje što želimo učiniti jest otežati im obavljanje njihovog važnog posla – dodali su.

Pravila o upotrebi WhatsAppa u skladu su sa američkim zakonodavstvom, koje zahtijeva da se odmah blokira račun ako se koristi za cirkulaciju dječje pornografije ili bilo kojeg drugog sadržaja koji promovira terorizam.

WhatsApp, barem u teoriji, nema pristup svojim šifriranim chatovima te koristi algoritme koji skeniraju nešifrirane informacije, uključujući imena pojedinačnih korisnika i korisničkih grupa, njihove opise i njihove fotografije profila.

Izvor: RSF

About The Author