Predstavljene Smjernice za ‘Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu’

Izvještavanje o terorizmu izazov je za novinare jer nerijetko senzacionalističko izvještavanje može dovesti do rasplamsavanja terorističke propagande i nasilja

Predstavljene Smjernice za ‘Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu’
Foto: Jessica Lewis

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a u BiH predstavili su danas Smjernice za novinare “Izvještavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu”. Radi se o novom set standarda za profesionalno izvještavanje i nastale su kao rezultat preporuka konferencije “Mediji i terorizam”.

Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec istaknula je da je ponosna na saradnju s Vijećem za štampu u BiH i pomoći koju OSCE pruža u promociji profesionalnog medijskog izvještavanja i ujedno borbe protiv govora mržnje i dezinformacija.

Jedna od ključnih preporuka bila je razvijanje seta preciznih i jasnih smjernica za novinare, koje bi im pomogle da odgovorno i profesionalno izvještavaju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu, povezanim s poštivanjem ljudskih prava.

– Ovaj tip izvještavanja je izazov za medije ne samo u BiH već i u ostatku svijeta. Nerijetko senzacionalističko izvještavanje može dovesti do rasplamsavanja terorističke propagande i nasilja, te širenja straha i netolerancije – kazala je Kavalec, smatrajući da će Smjernice doprinijeti sprječavanju te pojave.

OSCE će naredne godine u saradnji s Vijećem za štampu u BiH organizirati seminare i radionice s lokalnim novinarima na kojima će ih obučavati korištenju Smjernica u praksi.

Direktorica programa Vijeća za štampu u BiH Ljiljana Zurovac podsjetila je da je na prošlogodišnjoj konferenciji oko 40 novinara, urednika i medijskih eksperata iz svih medija u BiH, koji su pažljivo prošli kroz nacrt smjernica, dali komentare i sugestije, da bi dokument u praksi bio što prihvatljiviji.

– Vrijednost dokumenta je što proizilazi iz iskustva tih ljudi, baziranog iz dnevnog izvještavanja o terorizmu i nasilnom ekstremizmu. Na žalost, u BiH je u posljednjim godinama bilo dosta takvih situacija – istaknula je Zurovac.

Podvukla je da u takvim situacijama novinar mora biti pažljiv, kako i šta da kaže, koje izvore da koristi, šta smije da otkrije u određenom trenutku i mnogim drugim dilemama u čemu Smjernice mogu pružiti dragocjenu pomoć.

Taj priručnik bit će prezentiran medijima kroz brošuru koja je već dostupna na web stranicama Vijeća za štampu u BiH i OSCE-a, a sljedeće godine brošura će biti štampana i podijeljena novinarima na radionicama i seminarima.

Izvor: Fena

About The Author