U SAD-u zabrinutost nakon što su mediji zatvorili redakcije

Mediji pozvani da se suzdrže od rezova koji štete sposobnosti novinara da kvalitetno izvještavaju

U SAD-u zabrinutost nakon što su mediji zatvorili redakcije
Foto: Middlesex University

Više desetina medija još uvijek objavljuje vijesti izvan ureda širom Sjedinjenih Američkih Država, kako bi smanjili troškove nastale zbog pandemije novog koronavirusa Covid-19.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) smatra da su šefovi tih medija propustili savjetovati se sa sindikatima redakcija te su pozvali novinske kuće da izbjegavaju odluke koje negativno utječu na sposobnost novinara da kvalitetno izvještavaju.

Tribune Publishing je 12. augusta objavio da će pet njegovih publikacija preseliti rad iz svojih ureda kako bi uštedjeli novac.

Ovim su pogođene Daily News, sa sjedištem u New Yorku, Capital Gazette i Carroll County Times u Marylandu, Morning Call u Pennsylvaniji i Orlando Sentinel na Floridi. Oni će i dalje objavljivati vijesti, ali njihove su redakcije zatvorene. Firma Tribune Publishing najavila je povratak u urede kada se situacija s pandemijom poboljša.

Brojni novinari razočarano su reagirali na takvu odluku. Novinari Morning Calla Stephanie Sigafoos i Jennifer Sheehan objasnili su za CNN Business da će se to negativno odraziti na radne obaveze.

– Kad izvedite ljude iz redakcije, odnesete im dio duše – kazao je Sigafoos, a drugi novinari poput Carrie Melago iz New York Daily News-a i novinara Capital Gazette-a Olivia Sanchez izrazili su nezadovoljstvo na Twitteru.

Zatvaranje redakcija dolazi u vrijeme kada je pandemija Covid-19 ugrozila finansijski opstanak mnogih novina. Iako podržavaju potrebu da se nekim medijima smanje troškovi kako bi se spasila radna mjesta, sindikati se boje da takvi potezi idu na štetu novinara i novinarstva.

NewsGuild-CWA opisuje trend zatvaranja redakcija kao “vrlo zabrinjavajući”, jer su redakcije fizičko središte svake publikacije i neophodne su za saradnju na koju se oslanja proizvodnja vijesti.

U julu je sedam medija koji pripadaju izdavačkoj kompaniji McClatchy napustilo redakciju. Izvještači u Miami Heraldu (Florida), Charlotte Observeru (Sjeverna Karolina), uredu McClatchy u Washingtonu, The State in Columbiji (Južna Karolina), Modesto Beeu (Kalifornija), Merced Sun-Staru (California) i San Luis Obispo Tribunu (Kalifornija) neće se uskoro vratiti u svoje urede.

Predsjednik NewsGuild-CWA Jon Schleuss kazao je da se čini da je Tribune Publishing odlučio prestati plaćati najamninu, što je dovelo do tužbe.

– Novinarstvo i njegova suština – pate. Ovo je još jedan znak da nam je potrebno lokalno vlasništvo nad medijima – stava je Schleuss.

Generalni sekretar IFJ-a, Anthony Bellanger napominje da su svi svjesni utjecaja koji pandemija ima na medijsku industriju i podržavajući poteze za uštedu troškova bez žrtvovanja radnih mjesta ili kvalitete, smatra da su redakcije važan dio medijske produkcije.

Pozvao je medijske firme da se suzdrže od rezova koji štete sposobnosti novinara da služe lokalnoj zajednici i pišu kvalitetne vijesti.

– One firme koje su već zatvorile redakcije trebale bi napraviti plan za povratak u urede kada se situacija s pandemijom poboljša – zaključio je Bellanger.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author