INSTAGRAM NA SUDU: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?

Tek početkom ove godine Instagram je počeo obavještavati svoje korisnike o prikupljanju biometrijskih podataka

INSTAGRAM NA SUDU: Ilegalno su prikupljali biometrijske podatke korisnika?
Foto: news.abs-cbn.com

Instagram, koji je u vlasništvu Facebooka, našao se na udaru optužbi da su ilegalno prikupljali biometrijske podatke korisnika.

Prošli je mjesec ova društvena mreža ponudila 650 miliona dolara za nagodbu u sudskom procesu u kojem su ih tužili za ilegalno prikupljanje biometrijskih podataka.

U novoj tužbi, koja je podnesena na sudu u Redwood Cityju u Kaliforniji, kompanija je optužena za prikupljanje, pohranjivanje i zaradu od biometrijskih podataka više od 100 miliona korisnika, bez njihova znanja i pristanka, piše Bloomberg.

– Tužba je neosnovana. Instagram ne koristi tehnologiju prepoznavanja lica – napisala je Stephanie Otway, glasnogovornica Facebooka, u pisanom priopćenju.

Korisnica Instagrama, Kelly Whalen iz Illinoisa, navela je u tužbi da tu društvenu mrežu koristi od 2011. godine i da krše zakon o privatnosti u toj državi prema kojem je zabranjeno prikupljanje takvih podataka bez dozvole korisnika.

Po njihovom zakonu Instagram bi mogli kazniti odštetom od 1.000 dolara po svakom kršenju prava ili 5.000 dolara ako se otkrije da je iza svega stajala namjera.

Tek početkom ove godine Instagram je počeo obavještavati svoje korisnike o prikupljanju biometrijskih podataka, navodi se u tužbi.

U upozorenju korisnike se upozorava da „ako uvedemo tehnologiju prepoznavanja lica u vaše iskustvo na Instagramu, o tome ćemo vas obavijestiti i vi ćete odlučiti hoćemo li to koristiti.”

Izvor: Bloomberg/N1

About The Author