Francuski nedjeljni list u štrajku zbog straha od skretanja krajnju desnicu

Reporteri bez granica osudili su, kako kažu, “brutalnu metodu” za uspostavljanje kontrole

Francuski nedjeljni list u štrajku zbog straha od skretanja krajnju desnicu
Foto: sigmund-AQTA5E6mCNU-unsplash

Glavne francuske nedjeljne novine, Le Journal du Dimanche (JDD), nisu objavljene ove nedjelje nakon što je njihovo osoblje stupilo u štrajk u znak protesta protiv imenovanja novog glavnog urednika koji je radio za krajnje desničarski časopis.

Vlasnik novina, francuska medijska grupa Lagardere (LAGA.PA), u petak su imenovali Geoffroya Lejeunea novim glavnim urednikom JDD-a, koji je naslijedio Jeromea Beglea koji je otišao u Paris Match.

Lejeune je bivši voditelj časopisa Valeurs Actuelles, koji je izazivao kontroverze antiimigrantskim naslovnicama i kažnjen je zbog rasističke uvrede 2022. godine.

Ovaj potez dolazi samo dvije sedmice nakon što je Evropska komisija dala uvjetno zeleno svjetlo za akviziciju Lagarderea od strane Vivendija (VIV.PA), medijskog konglomerata pod kontrolom francuskog milijardera Vincenta Bollorea.

Kompanija već posjeduje informativni kanal CNews, koji je krenuo konzervativno otkako je Bollore preuzeo kontrolu. Antiimigracijski i tvrdokorni komentari o redu i zakonu koje daju neki od njegovih voditelja talk showa redovno izazivaju komentare na društvenim mrežama, i povlače poređanja s američkim kanalom Fox News.

– Razumijem zabrinutost redakcije. Pravno gledano, JDD može postati šta god hoće, sve dok se pridržava zakona. Ali što se tiče vrijednosti naše Republike, kako se ne uplašiti – upitala je francuska ministrica kulture Rima Abdul Malak na Twitteru.

Šef međunarodne organizacije za nadzor medija, Reporteri bez granica, osudio je, kako je rekao, “brutalnu metodu” za uspostavljanje dioničarske kontrole nad redakcijom koja je u suprotnosti s “osnovnim pravilima novinarstva”.

U izjavi, Arnaud Lagardere rekao je da je Geoffroy Lejeune bio “sirovi talent novinarstva” kojeg nije mogao zaobići, a Lejeune je rekao da je “počašćen” voditi prestižnu publikaciju kao što je JDD.

Uredništvo JDD-a kaže da je “zapanjeno” Lejeuneovom imenovanjem. “Pod Geoffroyem Lejeuneom, Valeurs Actuelles je širio napade mržnje i lažne vijesti. Odbijamo da JDD slijedi ovaj put”.

Izvor: Reuters

About The Author