Twitter pristao na poštovanje strogih zakona EU-a o dezinformacijama

Ponovljeno upozorenje svim društvenim mrežama da će EU djelovati oštro kako bi se osigurala provedba novih zakona koji stupaju na snagu u augustu

Twitter pristao na poštovanje strogih zakona EU-a o dezinformacijama
Foto: The Hill

Twitter je pristao poštivati stroge nove zakone Evropske unije o lažnim vijestima, ruskoj propagandi i online kriminalu nakon što je tim dužnosnika iz Evropske komisije ušao u njegovo sjedište kako bi testirali sposobnost da legalno posluju u Evropi.

Taj je potez uslijedio samo nekoliko sedmica nakon što je Elon Musk, vlasnik Twittera, napustio dobrovoljni zakon prakse bloka o dezinformacijama.

Dužnosnicima EU-a dopušteno je da uđu u sjedište kompanije kako bi proveli lažnu vježbu s osobljem Twittera i testirali njegove kontrole nad ruskom propagandom, lažnim vijestima i kriminalnim aktivnostima uključujući seksualno iskorištavanje djece.

Komesar odgovoran za provedbu novog Zakona o digitalnim uslugama Thierry Breton pozdravio je činjenicu da je kompanija dobrovoljno pristala na testiranje.

Ponovio je upozorenje svim društvenim mrežama da će EU djelovati brzo i oštro kako bi se osigurala sveobuhvatna primjena novih zakona koji stupaju na snagu u augustu.

– Kada je u pitanju online kriminal, ne može biti polovičnih mjera. Vrlo velike internetske platforme moraju postaviti potrebne interne kontrole i resurse kako bi bile spremne za nova evropska pravila -rekao je.

Novi zakoni stupaju na snagu 25. augusta, ali strahovi EU-a da ih Twitter možda neće poštovati su se pojačali, a jedan je komesar nedavno upozorio kompaniju da operacija na “divljem zapadu” neće biti tolerirana.

Četrdeset i četiri kompanije, uključujući Google i Facebook, sudjeluju u zakonu prakse EU-a, koji je blok uveo kao sredstvo pomoći platformama društvenih medija da se pripreme za nove zakone.

EU je upozorila Muska da bi se mogao suočiti s potpunom zabranom u Evropi ili kaznama u iznosu do šest posto globalnog prihoda ako ne bude poslovao u skladu sa zakonima.

Breton, koji je bio u dvodnevnoj posjeti Silicijskoj dolini, rekao je da Twitter još ima dug put da se pripremi. “Twitter ovu vježbu shvaća ozbiljno i identificirao je ključna područja na koja se treba fokusirati kako bi bio u skladu s DSA. Ostala su još dva mjeseca do stupanja na snagu nove uredbe EU-a, potrebno je nastaviti s radom kako bi sistemi bili uspostavljeni i radili učinkovito i brzo.

– Rekao sam Elonu Musku i Lindi Yaccarino, izvršnoj direktorici Twittera, da bi Twitter trebao biti vrlo marljiv u pripremama za rješavanje ilegalnog sadržaja u Evropskoj uniji. Borba protiv dezinformacija, uključujući prorusku propagandu, također će biti područje fokusa jer ulazimo u period izbora u Evropi – naveo je.

Izvor: The Guardian

About The Author