Novinar RSE-a Ihar Losik tri godine u zatvoru u Bjelorusiji

Losik je u decembru 2021. godine osuđen na 15 godina zatvora po nekoliko tačaka optužnice, uključujući organiziranje masovnih nereda i poticanje društvene mržnje

Novinar RSE-a Ihar Losik tri godine u zatvoru u Bjelorusiji

Prošle su tri godine otkako je zatvoren Ihar Losik, poznati bloger i novinar Radija Svaboda, bjeloruskog servisa Radija Slobodna Evropa. I dok se i njegova supruga Darja također nalazi iza rešetaka, njihova četverogodišnja kći Paulinka živi u njihovom rodnom mjestu Baranoviču kod bake i djeda.

Spisateljica i dobitnica Nobelove nagrade Svetlana Alexievich kaže da dok neki tvrde da je revolucija poražena, ona vjeruje da heroji revolucije još uvijek postoje.

– Među njima, smatram da su ljubav i otpornost ove dvije mlade osobe doista izvanredni. Uprkos njihovim poteškoćama, ljubav prevladava i čini ih jačima. Ona služi kao podsjetnik na izvanredne sposobnosti pojedinaca i ulijeva vjeru u budućnost – kazala je.

Zastupnik u njemačkom Bundestagu i simbolični kum Ihara Losika, Robin Wagener, uputio j eporuku novinaru navodeći da nije lagan zadatak da se pronađu prave riječi u ovakvoj situaciji, ako takve riječi uopće i postoje.

– Ipak, želim da znaš da te mi vidimo, iako si iza zidova. Čujemo te, iako sada ne možeš razgovarati s nama. Tvoj glas odzvanja Berlinom, Vilniusom, Varšavom i brojnim drugim gradovima širom svijeta. Stojimo uz tebe i ustrajat ćemo u našoj borbi dok ne dobiješ slobodu koju zaslužuješ – dodao je.

Suosnivačica i umjetnička direktorica Bjeloruskog slobodnog pozorišta Natalia Kaliada je istakla važnost kolektivne ljubavi i podrške van zatvorskih zidova, uprkos dugotrajnoj izolaciji Ihara i Darje.

– U Londonu, Sidneju, Washingtonu i svakom dijelu svijeta gdje nastupamo svjesni su vaše situacije. Šalju vam svoju ljubav i podršku. Moramo se ujediniti i stati u kraj ovom diktatorskom režimu jednom zauvijek, da ova ljubav doista može doći do vas – kazala je.

Aliaksei Paluyan, režiser dokumentarnog filma “Hrabrost” o bjeloruskim protestima koji je bio razmatran za Oscara, sa Iharom Losikom dijeli i ličnu vezu jer dolaze iz istog grada Baranavičija. Prisjetio se i njihovog djetinjstva.

– Iako se nikada nismo sreli, dijelimo zajedničku vezu. Promjene u Baranavičima su duboke u posljednje tri godine. Prijatelji su otišli, neki su zatvoreni, a drugi su se pridružili borbi protiv ruskog imperijalizma u Ukrajini. Ali sve dok postoje pojedinci koji inspirišu i daju nadu, moguće je vratiti život u naš  – kazao je.

Liderka bjeloruskih demokratskih snaga Sviatlana Tihanovskaja obratila se Iharu Losiku s iskrenom porukom priznajući uzaludnost ispitivanja o njegovom stanju u sadašnjim uvjetima. Žalila se zbog nepravedne krađe tri godine njegovog života, rekavši da je nezakonita i besramna.

Izrazila je i suosjećanje sa Losikom kao ocem i izrazila tugu što je propustio prekretnice u odrastanju svoje kćeri – njezine prve riječi i početak njenog puta ka odrastanju.

Ihar Losik je u decembru 2021. godine osuđen na 15 godina zatvora po nekoliko tačaka optužnice, uključujući “organiziranje masovnih nereda, poticanje društvene mržnje” i nekoliko drugih optužbi koje su ostale nejasne. Losik tvrdi da je nevin i optužbe naziva politički motiviranim.

Bio je van mogućnosti kontakta 125 dana tokom služenja kazne u kaznenoj koloniji u Navapolatsku. Tokom tog razdoblja uskraćene su mu posjete roditelja, kćerke i pravnog savjetnika jer uprava kolonije na njega nemilosrdno vrši pritisak.

Od hapšenja, Losik se suočio sa teškim fizičkim i psihičkim pritiscima, i prošao je višesedmične štrajkove glađu u znak protesta zbog pritvora i optužbi, a stavljen je i na listu za praćenje terorista u Belorusiji.

U martu su se pojavili uznemirujući izvještaji kada su organizacije za ljudska prava otkrile da je Losik, dok je bio u samici, pokušao samoubistvo tako što je sebi nanio posjekotine na zglobu ruke i vratu.

Trojici od njegova četiri advokata bjeloruske vlasti su oduzele licence, dok je preostali advokat raskinuo ugovor nakon ranijeg neuspješnog pokušaja da posjeti Losika u koloniji.

Njegova supruga Darja uhapšena je u oktobru 2022. godine i optužena za davanje intervjua za poljski TV kanal Belsat, kojeg je Minsk službeno označio kao ekstremističku grupu.

Sud u Brestu, gradu na zapadu zemlje, osudio ju je 19. januara na dvije godine zatvora. Kaznu izdržava u ženskoj kaznenoj koloniji u Homelju.

Sjedinjene Američke Države pozvale su na hitno i bezuvjetno oslobađanje Ihara i Darje Losik, dok je predsjednik RSE/RL Jamie Fly također zatražio trenutačno oslobađanje para i osudio njihovo zatvaranje.

Izvor: RSE

About The Author