Javni servis RAI postaje “megafon” vlade

Ministrima neograničeno vrijeme emitiranja

Javni servis RAI postaje “megafon” vlade

Javni servis RAI odlučio je ministrima i podtajnicima omogućiti neograničeno vrijeme u svojim programima kada se radi o institucionalnim pitanjima. Novinari i voditelji prekinuli su informativne programe kako bi pročitali izjavu Sindikata novinara Rai (USIGRai) u kojoj se objašnjava nova politika RAI-ja i osuđuje, uspoređujući RAI s vladinim “megafonom”.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ-EFJ) i Federazione Nazionale Stampa Italiana (FNSI) osudili su ovaj daljnji pokušaj politizacije usluga javnog informiranja u propagandne svrhe i zatražili da RAI poštuje temeljna novinarska načela.

– Vladina većina odlučila je transformirati RAI u vlastiti megafon – tako je započeo govor novinara USIGraija nakon objave politike Nadzorne komisije RAI-ja. Time je odobreno pravilo koje dopušta predstavnicima vlade da “govore bez vremenskih ograničenja i unakrsnog ispitivanja”.

– Ovo nije naša ideja javnog emitiranja. Posao novinara trebao bi biti da postavljaju pitanja, čak i ona neugodna, provjeravaju izrečeno i ukazuju na nedosljednosti. Iz tog razloga, poštovani gledatelji, obavještavamo vas da smo spremni mobilizirati se kako bismo vam garantirali nezavisno, uravnoteženo i pluralno informiranje – naveli su.

Drugo pravilo dopušta Rai Newsu da prenosi političke skupove u bilo koje vrijeme, i to u cijelosti, najavljene samo kratkim uvodom i bez novinarskog posredovanja.

Odluka RAI-ja još jednom ilustrira pokušaje talijanske vlade da javni servis iskoristi u lične i propagandne svrhe, a u suprotnosti je s osnovnim standardima rada novinara.

Predsjednik FNSI-ja Vittorio di Trapanisaid kazao je da RAI News riskira da postane poplava predizbornih skupova, gazeći uređivačku autonomiju svojih novinara i uredničkog tima.

IFJ i EFJ su pozvali Nadzornu komisiju da preispita svoju odluku i omogući transparentno i pluralističko informiranje u skladu s načelima unakrsnog ispitivanja i javnog interesa.

Izvor: IFJ

About The Author