Iranske novinarke još uvijek pod prijetnjom ponovnog zatvaranja

One su 2022. godine bile prve novinarke koje su izvijestile o smrti mlade kurdske studentice Mahse Amini u policijskom pritvoru

Iranske novinarke još uvijek pod prijetnjom ponovnog zatvaranja

Tri su mjeseca prošla od žalbenih suđenja Niloofar Hamedi i Elaheh Mohammadi nakon njihovog puštanja iz zatvora, ali one još uvijek čekaju odluku o svojoj žalbi.

Nakon što su provele više od godinu dana u pritvoru, Niloofar Hamedi i Elaheh Mohammadi puštene su uz kauciju od oko 200.000 eura 14. januara, dva dana nakon žalbenog postupka, no njihova sloboda i dalje je daleko od osigurane.

U početku su se pojavili proturječni prikazi u vezi s razlozima za ova oslobađanja, ali je iransko pravosuđe kasnije pojasnilo, putem svoje novinske agencije, da je puštanje na slobodu privremeno do odluke o njihovoj žalbi.

Novinarke već tri mjeseca čekaju da sud donese tu odluku, a datum se ne nazire. S prethodnim oštrim zatvorskim kaznama od šest i sedam godina koje im vise nad glavama, prijetnja potencijalnog ponovnog zatvaranja proganja Niloofara Hamedija i Elaheha Mohammadija. To je cijena koju plaćaju od septembra 2022. godine jer su obavljale posao informiranja javnosti.

– Pravosudni vakuum u kojem se nalaze Niloofar Hamedi i Elaheh Mohammadi duboko je zabrinjavajući. Prava sloboda ostaje nedostižna sve dok iranski pravosudni sistem ne ukine prijeteću prijetnju njihovog ponovnog zatvaranja i oslobodi ih kazne – kazao je voditelj odjela za Bliski istok Reportera bez granica (RSF) Jonathan Dagher.

Dok je Hamedi nastavila raditi u novinama Shargh Daily, Mohammadi se zasad suzdržala od novinarskih aktivnosti. Rizik potencijalnog ponovnog zatvaranja uveliko ih opterećuje, prema izvorima u zemlji, tjerajući ih na autocenzuru, iz straha da im se ne izreknu još veće optužbe.

Dvije novinarke već se suočavaju s novim optužbama, prema novinskoj agenciji Mizan pod državnom kontrolom, jer nisu nosile hidžab nakon izlaska iz zatvora.

One su 2022. godine bile prve novinarke koje su izvijestile o smrti mlade kurdske studentice Mahse Amini u policijskom pritvoru. Snage sigurnosti naknadno su ih uhapsile.

Osuđene su na 12 odnosno 13 godina zatvora 2023. godine zbog optužbi koje uključuju “širenje propagande”, “činjenje zločina protiv nacionalne sigurnosti” i “saradnju sa stranom državom “, ali prema iranskom zakonu moraju služiti samo najdužu od tri kazne, šestogodišnju za Mohammadi i sedmogodišnja za Hamedija.

Od početka protestnog pokreta Žena, život, sloboda 2022. godine privedeno je 87 novinara, od kojih je 11 do danas u zatvoru.

Izvor: RSF

About The Author