Bivši vojnik osuđen na 23 godine zatvora zbog ubistva novinara Jana Kuciaka

Kuciak je izvještavao o korupciji i vezama uticajnih biznismena na političke, pravosudne i ličnosti u policiji

Bivši vojnik osuđen na 23 godine zatvora zbog ubistva novinara Jana Kuciaka

Slovački sud osudio je bivšeg vojnika Miroslava Marceka na 23 godine zatvora zbog ubistva novinara Jana Kuciaka i njegove vjerenice Martine Kusnirove u februaru 2018. godine.

Marcek (37) nije bio prisutan na izricanju kazne, ali priznao je krivicu, a u pitanju je slučaj koji je doveo do protesta širom zemlje i na kraju je srušena Vladu Slovačke.

– Bilo je to hladnokrvno ubistvo. Žrtve se nisu imale priliku odbraniti. Njegovo priznanje je olakšavajuća okolnost – kazala je predsjedavajuća sutkinja Ružena Szabova na ročištu na Specijaliziranom krivičnog suda u Pezinoku.

Tužilac Juraj Novocky, koji je tražio kaznu zatvora od 25 godina, žalio se na presudu.

Kuciak je izvještavao o korupciji i vezama uticajnih biznismena na političke, pravosudne i ličnosti u policiji.

Privredniku Marianu Kocneru, koji je bio meta Kuciakovih tekstova i verbalno mu prijetio u septembru 2017. godine, sudi se u dva odvojena slučaja po optužbama da je naručio ubistvo.

Korupcija na visokom nivou i slučaj ubistva Kuciaka bili su centralna tema tokom predizborne kampanje uoči nacionalnih izbora u Slovačkoj.

Stranka „Obični ljudi“ desnog centra (OLANO) na čelu s Igorom Matovicem osvojili su četvrtinu glasova i formirali četveročlanu koalicijsku vladu, svrgnuvši s vlasti stranku lijevog centra „Smer“.

Ostali optuženi u ovom slučaju, čije bi suđenje trebalo biti nastavljeno 15. aprila, uključuju Marcekovog rođaka Tomasa Szaboa i Alena Zsuzsovu koji su optuženi da su posrednici u ovom slučaju.

Sve troje su negirali optužbe za ubistvo, ali Kocner je priznao krivnju za nezakonito posjedovanje municije koju je policija pronašla u njegovoj kući.

Izvor: Reuters

About The Author