RTRS i BNTV: Radost zbog Putinove „istorijske pobjede“

Dok je RTRS euforično izvještavao o Putinovom trijumfu i rezultatu „nezabilježenom u istoriji“, BNTV je publici ponudio uravnotežen pogled s drugom stranom priče

RTRS i BNTV: Radost zbog Putinove „istorijske pobjede“
Foto: RTRS

RTRS: Uvijek uz vlast, kontra građana

  1. – 18. mart 2024.

DVOSTRUKI STANDARDI: Koliko je vlast bh. entiteta Republika Srpska sklona korištenju dvostrukih standarda uvjerili smo se u Dnevniku 2 emitovanom 13. marta. Dok su njenim zvaničnicima usta puna zahtjeva za vladavinom prava i primjenom zakona kada su sami oni u pitanju i rad državnih institucija, istovremeno bez i trunke premišljanja spremni su zakon kršiti u RS-u – kada im to odgovara. Tako je entitetski premijer Radovan Višković, komentirajući odluku Ustavnog suda RS-a, koji je neustavnim proglasio naplatu električne energije po tarifnim razredima, saopštio da građani koji su plaćali skuplju struju „neće moći dobiti ni jednu marku“. Pa dodao da „ni tužbi neće biti“?! Uredništvo Dnevnika ovu izjavu spominje tek usput. Uobičajeno, jer uvijek je javni servis RS-a uz vlast, a ne interese građana.

CRNA LISTA I ČAST: Ukupno sadržaj Dnevnika u nedjelji iza nas bio je fokusiran na komentare Milorada Dodika o datumu za početak pregovora o članstvu BiH u Evropskoj uniji te novim osobama iz  njegovog okruženja koje su se našle na „crnoj listi“ Sjedinjenih Američkih Država. „Iživljavanje američke administracije, politički progon, gaženje međunarodnog prava…“ – samo je dio komentara koje su gledatelji imali priliku čuti. Ipak, u svom poltronstvu najdalje su otišli sankcionisani Jelena Pajić Baštinac, Branislav Okuka i Srebrenka Golić s porukom da im je „čast da su među onima koji se nalaze na američkoj crnoj listi“.

PLATA PREKO POŠTE: Jednako ignorisanje i relativiziranje odnosi se i na prijetnju bankama u BiH da bi mogle doći pod udar sankcija ukoliko budu vršile finansijske transakcije sa sankcionisanim osobama ili kompanijama. Umjesto ozbiljne analize mogućih štetnih posljedica po bankarski sistem, kompanije i građane, tek izjave Dodika da će „platu primati preko pošte ili na blagajni“.

DIPLOMATSKA AKADEMIJA: Ko je u Beču organizovao Diplomatsku akademiju, ko je na nju bio pozvan osim lidera SNSD-a, HDZ-a BiH i SDP-a, šta je bio cilj ovog događaja – gledatelji Dnevnika 2 nisu saznali. Umjesto toga, predočena im je nova  Dodikova tirada o uslovima koje postavlja svojim koalicionim partnerima oko usvajanja neophodnih zakona za otvaranje pregovora te zahtjevi „da BiH prestane biti kolonija, odnosno, odlazak visokog predstavnika i stranih sudija iz Ustavnog suda BiH“. (Dnevnik 2, 14. mart)

Dan kasnije novi uslov predsjednika RS-a: da ovaj bh. entitet ima glavnog pregovarača (Srbina) za članstvo u Evropskoj uniji.

U već za RTRS uobičajenom maniru: ništa nismo saznali o tome šta je o stanju u BiH, s posebnim fokusom na RS, tokom boravka u Prištini izjavio zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabriel Escobar. Umjesto toga, opširna reakcija Dodika, koji je poručio da „30 godina SAD pokušavaju da rasture Dejtonski sporazum“, te da se „Escobar obrušio lažima iz Prištine“.

Ocjena 1

BNTV: Psovke kao oficijelni jezik politike

  1. – 18. mart 2024.

NEZAMISLIV ISPAD: Vojin Mitrović, ministar saobraćaja RS-a, iznerviran jer je poslanik Nebojša Vukanović u Narodnoj skupštini RS-a postavio pitanje sukoba interesa – pošto je Mitrovićeva supruga od Vlade RS-a dobila koncesiju za izgradnju solarne energane – uzvratio je psovkama. Bio je to i povod za otvaranje teme zašto su psovke i uvrede postale zvanični jezik političara u RS-u. Gledatelji su podsjetili i na nepriličan vokabular i psovke Milorada Dodika i Sanje Vulić. U anketi takvo ponašanje osuđuju; kritikuju ga i analitičari, ali, očigledno, kazna javnosti na izborima ne stiže.

Iz rasprave u Narodnoj skupštini novinari su se posebno fokusirali na Izvještaj Glavne službe javnog sektora RS-a o radu Lutrije RS-a. Revizori su Lutriji dali negativnu ocjenu, a gledatelji su upoznati i s razlozima zašto ovo javno preduzeće knjiži gubitke. Izdvojena je i izjava premijera RS-a Radovana Viškovića, koji je sadržaj izvještaja revizora u cijelosti relativizirao.

JAVNI GUBITAŠI: Da javna preduzeća proizvode uglavnom gubitke i nedomaćinski posluju, također je bila jedna od tema Dnevnika, a referirala se na i negativan revizorski izvještaj o poslovanju Šuma RS-a. Zanimljivo je da je riječ o izvještaju o poslovanju iz 2020. godine i da je zbog njega v. d. direktor Šuma RS-a Slaven Gojković podnio ostavku. Iako u vrijeme na koje se izvještaj odnosi nije bio na čelu tog preduzeća.

RADNIČKO NEZADOVOLJSTVO: Iako  vlast RS-a svakim danom tvrdi da je entitet ekonomski stabilan, evidentno je da je zbog malih plata i neodgovornog odnosa Vlade prema javnom sektoru sve više radničkog nezadovoljstva. Tako radnici u pravosuđu, iako izloženi prijetnjama ministra pravde da će biti novčano kažnjeni, ne odustaju od štrajka. U štrajk su stupili i radnici RiTE Ugljevik jer Vlada RS-a ne želi da raskine koncesioni ugovor s kontroverznim ruskim biznismenom Rašidom Serdarovim. Radnici tvrde da bi eksploatacija uglja koju treba vršiti Serdarov „Komsar“ mogla ugroziti neometan rad rudnika i termoelektrane.

I dok se vlast RS-a iz dana u dan hvali svojim bratskim i prijateljskim odnosima s Rusijom, istovremeno su ruski vlasnici Rafinerije ulja Brod nezakonito s posla otpuštali radnike, a po svemu sudeći, nemaju namjeru ni obnoviti proizvodnju.

Iz bloka vijesti iz svijeta ruskim predsjedničkim izborima dana je posebna pažnja. No za razliku od RTRS-a, gledatelji su dobili izbalansiraniji izvještaj u kojem se pokazalo da postoji i druga Rusija, koja je protivnik i Vladimira Putina i načina na koji vlada.

Ocjena 5

 

Komparativna analiza

Odlazak Srba iz Sarajeva nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma jedna je od tema oko koje nema razlika u načinu izvještavanja obje medijske kuće. Tako se godinama ponavlja isti narativ o „egzodusu, golgoti do slobode, najvećem protjerivanju jednog naroda u savremenoj istoriji“. I RTRS i BNTV posebno se pri tom fokusiraju na iskopavanja i prijenos posmrtnih ostataka poginulih tokom rata, nazivajući snimke koje sve to prate „biblijskim scenama“. Gdje su danas ti ljudi, kako žive i ko je najodgovorniji što, kako se navodi, „Srba u Sarajevu gotovo da više i nema“ tema je za koju je malo vjerovatno da će se otvoriti.

Plus sedmice

RTRS

Nijedan izvještaj.

BNTV

Fokus novinara bio je na novim sankcijama SAD-a saradnicima Milorada Dodika. Poseban osvrt bio je na najavu da bi i bankama koje posluju s pojedincima i kompanijama s američke crne liste mogle biti uvedene sankcije i analiza kakve bi to posljedice moglo imati i po bankarski sektor BiH i ostale građane i kompanije.

Minus sedmice

RTRS

Kada se na najbrutalniji način eliminišu svi politički protivnici i uvede represija prema svakome ko kritički gleda na politiku Kremlja, onda pobjeda Vladimira Putina na predsjedničkim izborima u Rusiji nije nikakvo iznenađenje. A u demokratične izbore, odnosno, kako novinari RTRS-a navode „nezabilježen rezultat u istoriji“ vjeruju još samo autokratski režimi i njima odani mediji, što se najbolje demonstriralo u izvještaju emitovanom u Dnevniku 2 18. marta. Pa i ne čudi izdvajanje komentara ruskih zvaničnika da su „predstavnici NATO-a izgledali kao iznenađene bubašvabe Putinovom pobjedom“. I na koncu, pitanje u ime koga je, osim u svoje ime, Željka Cvijanović kao članica Predsjedništva BiH čestitala Putinu?

A kako Milorad Dodik koristi svaku priliku da cijelom demokratskom svijetu gurne prst u oko svojim odnosom s Putinom, sjedište predsjednika RS-a u Banjaluci je u čast njegove pobjede istog dana bilo osvijetljeno bojama ruske zastave.

BNTV

Kao i svih prethodnih godina, svjedočili smo identičnom povijesnom falsifikatu o odlasku Srba iz Sarajeva nakon okončanja rata u BiH. „Ljudi koji su branili svoja ognjišta morali su da ih napuste“, „najpotresniji događaj u istoriji srpskog naroda, jer su željeli da žive svoji na svome“, dio je onoga što se navodi u izvještaju emitovanom u Dnevniku 16. marta. O odgovornosti vlasti bosanskih Srba koji su stvorili atmosferu straha i nesigurnosti i ljude natjerali da sve ostave i krenu u neizvjesnost – tema je koja se ne otvara.

About The Author