Izraelske snage upale u bolnicu al-Shifa u Gazi, uhapšen i novinar Al Jazeere Arabic

Svjedoci su rekli kako su Ismaila al-Ghoula izraelski vojnici teško pretukli prije nego što je uhapšen

Izraelske snage upale u bolnicu al-Shifa u Gazi, uhapšen i novinar Al Jazeere Arabic
Foto: Al Jazeera

Izraelske vojne snage upale su u bolnicu al-Shifa u gradu Gazi tenkovima i teškom artiljerijom, rekli su palestinski dužnosnici.

Izraelska vojska rekla je u saopćenju u ponedjeljak da provodi operaciju u medicinskoj ustanovi. Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da je oko 30.000 ljudi, uključujući raseljene civile, ranjene pacijente i medicinsko osoblje, zarobljeno unutar kompleksa.

Palestinski novinar Imadu Zaqqoutu i drugi svjedoci javili su da su izraelske snage uhapsile dopisnika Al Jazeere Arabic Ismaila al-Ghoula iz bolnice.

Svjedoci su rekli kako su al-Ghoula teško pretukli izraelski vojnici prije nego što je uhapšen.

Izraelske snage također su uništile i vozila za emitiranje novinarskih ekipa u bolnici al-Shifa. Bolnica je bila baza za novinare koji su izvještavali tokom cijelog izraelskog rata u Pojasu Gaze.

Dvorište medicinskog kompleksa uništeno je buldožerima, dok je izraelska vojska otvorila vatru prema zgradama upozoravajući one koji se nalaze unutra da ne prilaze prozorima, rekli su svjedoci.

Izrael tvrdi da se Hamas – koji upravlja enklavom – “pregrupisao” unutar al-Shife te da je “koristi za koordinaciju napada na Izrael”.

Kasnije u ponedjeljak izraelska vojska pozvala je sve civile u blizini Al-Shife ili u širem naselju Remal grada Gaze da pobjegnu na jug.

Leci koje je bacala izraelska vojska upućivali su ljude da odu u evakuiraju u evakuacijsku zonu al-Mawasi koja se nalazi u zapadnom Khan Younisu, što je u suprotnosti s Hagarijevim ranijim izjavama, ostavljajući “obmanjujući narativ”, rekao je Al Jazeerin Hani Mahmoud, izvještavajući iz Rafaha.

Palestinski novinar Wadea Abu Alsoud, zarobljen u medicinskom kompleksu, opisao je situaciju u bolnici kao “katastrofalnu” te je govorio o “intenzivnim sukobima”, u videu objavljenom na Instagramu.

“Ovo bi mogao biti moj posljednji video. Sada smo opkoljeni unutar bolnice al-Shifa. Na nas se žestoko puca. Okupacija je iznenada zauzela bolnicu. Kako sada možete čuti, u blizini bolnice al-Shifa vode se intenzivni sukobi. Čujemo zvukove koji dolaze s vana. Preko bolničkog dvorišta padaju geleri” kazao je.

Novinar Al Jazeere Willem Marx iz okupiranog istočnog Jeruzalema citirao je izraelsku izjavu u kojoj se kaže da su njihove snage “naišle na vatru u bolnici, na koju su odgovorile i da su pojedinci stradali”.

Marx je istakao da je ovo četvrti izraelski napad na al-Shifu od 7. oktobra. Duga opsada objekta u novembru izazvala je  međunarodnu osudu.

Vladin ured za medije u Gazi osudio je operaciju, nazivajući napad “ratnim zločinom”.

“Izraelska okupacija još uvijek koristi izmišljene priče kako bi prevarila svijet i opravdala napad na al-Shifu”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Al Jazeera

About The Author