Prvi put Facebook i Twitter zatvorili lažne naloge koji promoviraju prozapadnu politiku

Neautentični nalozi povezani su sa člancima Glasa Amerike i njegove sestrinske organizacije, Radija Slobodna Evropa, a stranice lažnih medija su kopirali priče s BBC Rusije, Glasa Amerike i drugih izvora

Prvi put Facebook i Twitter zatvorili lažne naloge koji promoviraju prozapadnu politiku
Foto: Mother Nature Network

Ovog ljeta, po prvi put, Facebook i Twitter su uklonili mrežu lažnih korisničkih naloga koji promoviraju stavove prozapadne politike stranoj publici i koji su kritični prema Rusiji, Kini i Iranu, navodi se u novom izvještaju.

Nalozi, koji su prekršili uvjete poslovanja kompanija, “koristili su obmanjujuće taktike za promoviranje prozapadnih narativa na Bliskom istoku i centralnoj Aziji” i vjerovatno su provodili niz tajnih kampanja u trajanju od pet godina, navodi se u izvještaju Univerziteta Stanford i Grafika, kompanije za analizu društvenih medija.

Twitter i Facebook, koji su podijelili svoje podatke o nalozima sa istraživačima, nisu javno identificirali koji entiteti ili organizacije stoje iza kampanja, rekli su istraživači.

Twitter je identificirao Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju kao “pretpostavljene zemlje porijekla” kampanje, a Meta, matična kompanija Faceboka i Instagrama, identificirala je SAD kao zemlju porijekla, navodi se u izvještaju.

Posljednjih godina internet kompanije zatvarale su online operacije uticaja koje potiču od autoritarnih režima u Kini, Rusiji i Iranu.

Otkriće online operacije uticaja sa sjedištem u SAD-u koja koristi mnoge od istih tehnika, kao što su lažni ljudi i lažni sljedbenici da proguraju naraciju, postavlja pitanja o tome ko stoji iza tih napora, njihovih ciljeva i da li je operacija efikasna.

Istraživači su primijetili da su lažni nalozi na društvenim mrežama često postavljali linkove ka lažnim medijskim sajtovima, kao i “izvorima povezanim sa američkom vojskom”, kao što su web siteovi u Centralnoj Aziji na kojima se kao sponzor navodi Centralna komanda SAD-a.

Pored toga, ovi neautentični nalozi povezani su sa člancima Glasa Amerike, međunarodnog emitera koji se finansira iz federalnih jedinica, i njegove sestrinske organizacije, Radija Slobodna Evropa, navodi se u izvještaju. Stranice lažnih medija su kopirali priče s BBC Rusije, Glasa Amerike i drugih izvora.

Nekoliko suspendiranih naloga na društvenim mrežama bilo je povezano sa lažnim medijskim nalozima koji rade na perzijskom, kao što je Dariche News, koji je tvrdio da je nezavisna medijska kuća i da ima originalan sadržaj.

Američka Agencija za globalne medije (USAGM), koja nadgleda Glas Amerike i RSE, kazala je da nema saznanja o ovim nalozima.

– USAGM održava samo svoje zvanične naloge i web stranice na društvenim mrežama, koristeći najviše standarde kako bi osigurao da su zvanični nalozi zasnovani na činjenicama, dostupni i provjerljivi – kazala je glasnogovornica Lesley Jackson.

Taktike online kampanja uticaja bile su slične onima u drugim takvim kampanjama i uključivale su fiksiranje fotografija za kreiranje lažnih naloga i korištenje hashtagova i peticija u pokušaju da se izgradi podrška.

Istraživači su rekli da taktika neautentičnih naloga zapravo nije radila na stvaranju angažmana. Većina postova i tweetova dobila je samo nekoliko likeova ili retweetova. Većina naloga je imala manje od 1.000 pratilaca.

Izvor: VoA

About The Author